Om uiteenlopende redenen is het belangrijk om bij aan- of verkoop te weten wie de eigenaar is van een pleziervaartuig. Ook belangrijk is om na te gaan hoe de eigenaar bevoegd is. Met deze bevoegdheden gaat nog al eens iets mis, met soms grote gevolgen. In dit artikel zetten we enkele aspecten op een rij.
Eigenaar
Ieder pleziervaartuig heeft een eigenaar. Met eigendom komen rechten en plichten. Bij het aan- of verkopen van een pleziervaartuig en het aannemen van een opdracht tot het uitvoeren van (reparatie) werkzaamheden als onderhoudsbedrijf is het belangrijk zicht te hebben op de eigenaar of eigenaren, en hun bevoegdheden. Als een eigenaar niet of niet volledig bevoegd is, kan dit (rechts)gevolgen hebben, zoals bijvoorbeeld het ongeldig verklaren van een overeenkomst van koop en verkoop, of het illegaal aanpassen van een pleziervaartuig.
Natuurlijke- of rechtspersoon
Ga na of de eigenaar een natuurlijke persoon of een rechtspersoon is. Bij een natuurlijke persoon dient de identiteit en de huwelijkse staat te worden gecontroleerd (zie ook onder zelfstandig of gezamenlijk of vertegenwoordigend). Bij een rechtspersoon dient via de kamer van koophandel de inschrijving te worden gecontroleerd.
Eén of meer eigenaren?
Stel vast of er sprake is van één of meer eigenaren (zie ook onder zelfstandig of gezamenlijk of vertegenwoordigend). Bij meer eigenaren dient duidelijk te zijn hoe met hen wordt gehandeld. Vertegenwoordigt een deeleigenaar de gehele groep, stelt de groep een externe vertegenwoordiger aan, of treedt de groep gezamenlijk op.
Zelfstandig of gezamenlijk of vertegenwoordigend?
Is sprake van zelfstandige of gezamenlijke of vertegenwoordigende bevoegdheid?
Bij een natuurlijke persoon, die in gemeenschap van goederen is getrouwd, geldt dat de huwelijkspartner mede bevoegd is en nagenoeg altijd ook medeeigenaaris. De huwelijkspartners zullen dus samen moeten tekenen en handelen, of de opdracht geven.
Bij rechtspersonen is vaak sprake van gezamenlijke of gedelegeerde bevoegdheid. Veel bedrijven hebben meerdere directeuren; deze zijn veelal gezamenlijk bevoegd zodat alle directeuren dienen te tekenen. Zijn er meer directeuren binnen een bedrijf en zijn deze zelfstandig bevoegd? Ga dan na wie voor welk bedrijfs(aspect) verantwoordelijk is, zodat met de juiste directeur wordt gesproken, en of een andere directeur
kan overrulen.
De gedelegeerde bevoegdheid dient te blijken uit een volmacht of procuratieverklaring. In het document dient eenduidig te zijn beschreven waarvoor, tot welk bedrag, en voor welke periode de bevoegdheid van toepassing is. Niet alle bevoegdheden blijken uit de inschrijving bij de Kamer van Koophandel. Het komt veel voor dat een in de Kamer van Koophandel geregisteerd persoon, zoals bijvoorbeeld de directeur, via volmacht een medewerker bevoegd verklaart.
Bijzondere situaties
Onder omstandigheden kan het zijn dat een natuurlijke- of rechtspersoon weliswaar eigenaar is, echter dat de bevoegdheid afwijkt, is beperkt, of ontzegt.
Bij nalatenschappen is de eigenaar niet meer in leven, en is het pleziervaartuig onderdeel van de nalatenschap. Samen met de notaris en de testementair-executeur dient in kaart te worden gebracht hoe met het pleziervaartuig om te gaan en de eigendom over te dragen. Nalatenschappen zijn veelal complex. Erfgenamen zijn lang niet altijd eensgezind ten aanzien van de afhandeling. Zorgvuldigheid en geduld zijn sleutelwoorden.
Een pleziervaartuig kan onder beslag liggen, of bijvoorbeeld zijn gekoppeld aan pandrechten. Ga na wie beslag heeft gelegd of het pandrecht heeft gevestigd. Bespreek met de eigenaar, beslaglegger, of pandrechthouder hoe te handelen. Houd rekening met extra kosten en vertragingen.
Jachtmakelaar
De jachtmakelaar heeft een dienstverleningsovereenkomst met de eigenaar, of de opdrachtgever namens de eigenaar. Besef dat dit de makelaar in beginsel geen zelfstandige bevoegdheden toekent met betrekking tot de eigendommen. De eigenaar blijft verantwoordelijk, en tekent zelf. Om deze reden worden overeenkomsten van koop en verkoop alleen door de koper en verkoper getekend, en niet door de makelaar.
Advies
Zoek het vooraf uit. Voorkomen is altijd beter dan genezen. Iets onduidelijk? Bij twijfel niet inhalen. Beter iets meer tijd en onderzoek, dan juridisch gedoe achteraf. Het is helemaal niet raar om bij complexe situaties naar een second opinion te vragen.
Vragen of opmerkingen?
Mail naar het EMCI secretariaat
We staan u graag te woord!
Sjors Tettelaar
Lead-auditor RCD/2013/53/EU
EMCI Register
T: +31 (0)88-0038735
info@emci-register.com