In de Gallo/Romeinse periode was Nehalennia belangrijk. Ze was de beschermvrouwe van de zeelieden en daarom bezochten de Romeinen, voor vertrek, de tempel en verzochten de godin om het schip met haar bemanning veilig terug te brengen. Haar tempel stond in de Romeinse havenstad Ganuenta, gelegen aan de monding van de Schelde ter hoogte van huidig Colijnsplaat.
Ganuenta was het handelscentrum van waaruit met Caudicaria Navis op Britannia werd gevaren. Bij behouden terugkeer ontving Nehalennia dan een votiefsteen met de inscriptie Votus Solvit Libens Merito. Dat betekent ‘gelofte ingelost, gaarne en met reden’. Tussen 1970 en 1972 zijn er ruim 300 votiefstenen van Nehalennia uit de Schaar van Colijnsplaat opgevist. Stichting Maritime Art & Design en Stichting Nehalennia nodigen je uit om een gunst aan de godin te vragen of haar juist ergens voor te danken. Bekijk het schip, bezoek de tempel en kom alles te weten over de Romeinse geschiedenis van Colijnsplaat.
Doe een wens en win!
De Colijnsplaatse kunstenaar Ludo van Well beeldhouwde het Nehalennia-votief 2.0 voor de Tempel aan de Visserijweg 2 te Colijnsplaat. Daarop staat zij, net als bij Romeinse votieven, in een nis met haar voet op een schip. Aan haar zijde zit een hond en in haar hand heeft zij een fruitmand. Zij is gekleed in een lange jurk met daarover een pelerientje. Dit laatste zien we later terug in de Zeeuwse Klederdracht. Onder de beeltenis van de godin beitelde Van Well haar naam Nehalennia en Votus Solvit Libens Merito.
Wat hier nog ontbreekt is de naam van de schenker met het verzoek om een gunst, zodat Nehalennia weet wat je van haar verwacht. In het zwarte oppervlak van het votief kun je als bezoeker bij de tempel een eigen inscriptie schrijven met wit krijt. Vervolgens maak je een selfie, met je eigen tekst en het votief. Je deelt die selfie met al je vrienden met de vraag om ‘likes’ met een tekst. En je mailt de leukste tekst die je ontvangt naar info@caudicaria.nl.
Elke Archeologiedag krijgen de drie leukste teksten een prachtige prijs. Waaronder het boek: ‘Wat is Nehalennia zonder schip?’ Stichting MAD benadert de winnaars voor het postadres, om de prijs naar te versturen. Misschien lijkt het je wat ingewikkeld maar als je bij het schrijf-votief staat, snap je het onmiddellijk. Tijdens het evenement staat de schrijfster van het boek bij de tempel en de boot om, voor wie het wil horen, het Romeinse verhaal van Caudicaria en Nehalennia te vertellen en het boek te signeren. Tot ziens in Colijnsplaat.
Kijk voor meer informatie op www.caudicaria.nl of op www.maritime-art-design.nl