De huizenprijzen blijven maar stijgen, op het water is het nog nooit zo druk geweest met sloepen, motorjachten en zeilboten en ook lijken steeds meer mensen de weg naar de beurs te vinden. Toch belegt nog maar 20 procent van de Nederlanders. Misschien komt dat door alle waarschuwingen dat aandelen historisch duur zijn en een stevige crash niet uitgesloten moet worden. Het zou met andere woorden dit jaar wel eens kunnen gaan stormen op zee… Toch lijken de aandelenmarkten nauwelijks een echte kans te krijgen om weg te zakken. Iedere dip wordt aangegrepen om met nieuw geld in te stappen.
Moeten we dan al die stormwaarschuwingen en de mogelijkheid van wel heel woelige0607 baren dan maar gewoon negeren? Na de enorme rally sinds de bodem van de pandemie staan de markten op recordhoogte. Bewandelt deze generatie beleggers dezelfde weg als vorige generaties, bijvoorbeeld de jaren 20 van de vorige eeuw en in 2000? Een weg die leidde van waanzinnige euforie naar een totale desillusie.
Van dal naar piek
Een blik op een grafiek van ’s werelds oudste index, de Dow Jones, leert ons dat beurzen op de lange termijn altijd de neiging hebben te stijgen. Hoe hard de koersen van tijd tot tijd ook onderuit gingen, het kwam altijd weer goed. Toegegeven, de ene keer moesten beleggers wat meer geduld hebben dan de andere, maar uiteindelijk begonnen de koersen weer op te veren. Na verloop van tijd werd het verlies als gevolg van een crash weer goedgemaakt om vervolgens naar nieuwe records te stijgen. 1929, 1987, 2000, 2008 en 2020, hoe hard de beurs ook daalde, er volgde altijd een herstel. En vervolgens stegen de koersen door.
Overheidsingrijpen
Dit keer hebben zowel de centrale banken als de diverse overheden ter ondersteuning van de economie met enorme stimulerings-pakketten wel heel grof geschut ingezet. Nu beleggers hebben gezien dat de staat en de centrale banken geen enkel middel onbenut lijken te houden om een crisis te bestrijden, lijkt er geen weg meer terug. Maatregelen hebben immers zelden een eenmalig karakter. Bij een volgende recessie zullen burgers en bedrijven opnieuw rekenen op uitkeringen van de staat om hun consumptiepatroon overeind en hun bedrijfsvoering aan de gang te kunnen houden.
Nu deze wetenschap tot beleggers begint door te dringen zal dat gevolgen hebben voor de beurs en de economie. Recessies zullen niet verdwijnen, maar waarschijnlijk wel korter duren. Waarom zou je als belegger wachten met instappen tot de koersen echt fors gedaald zijn? Overheid en centrale banken komen immers toch wel opdagen als redders-in-nood. Beleggers kunnen daardoor eerder instappen. Mochten ze een langetermijnvisie hebben, en die moet je hebben als je een goede belegger bent, dan hoeven ze eigenlijk helemaal niet meer uit te stappen. Waarom zou je? Als het even misgaat komt de reddingsbrigade (met fiscale en monetaire steun) wel weer opdagen.
Recessies zullen korter duren, maar misschien ook vaker gaan voorkomen. Overheidsingrijpen zorgt juist voor minder stabiliteit. Het wordt er voor centrale bankiers ook niet eenvoudiger op. Macrocijfers springen wilder op en neer dan vroeger en daar je beleid op baseren is natuurlijk niet makkelijk. Af en toe zullen beleggers verrast worden door een korte hevige beweging op de beurs met soms hoge golven. Maar, als uw portefeuille zeewaardig is ingericht, hoeft u geen blijvende averij op te lopen en kunt u veilig de haven binnenlopen.
Fintessa Vermogensbeheer
+31 (0)35-5431450
info@fintessa.nl
www.fintessa.nl
Beleggen kent risico’s. Uw inleg kan minder waard worden.