Pleziervaartuigen moeten volgens de wet CE-gecertificeerd zijn. Over deze wettelijke verplichtingen bestaan nogal wat misverstanden. Het niet voldoen aan deze verplichting kan directe gevolgen hebben voor de eigenaar van een pleziervaartuig. In dit artikel zetten we enkele aspecten op een rij.
Wettelijk kader
De Europese directive RCD/2013/53/EU en de Nederlandse Wet Pleziervaartuigen vormen het wettelijke kader. Het zijn openbare documenten die via internet zonder kosten kunnen worden gedownload.
Welke vaartuigen?
Het wettelijke kader beschrijft nauwkeuring welke vaartuigen CE-plichtig zijn en welke vaartuigen zijn uitgezonderd. De bewijsplicht ligt bij de jachtbouwer of de eigenaar. Dit betekent dat een pleziervaartuig als CE-plichtig wordt beschouwd, tenzij de jachtbouwer of de eigenaar aantoont dat het vaartuig voldoet aan de wettelijke uitsluitingsbepalingen.
Bewijsplicht
De jachtbouwer of eigenaar dient te motiveren en te bewijzen. Hier kan niet lichtzinnig over worden gedacht. Zo is bijvoorbeeld zelfbouw ten behoeve van eigen gebruik een vrijstellingsgrondslag. Het volstaat niet om in een document simpelweg te verklaren dat er sprake is van zelfbouw en eigen gebruik. Aangetoond dient te worden dat er wordt voldaan aan de vereisten met betrekking tot zelfbouw en eigen gebruik. In de praktijk zijn veel zelfverklaarde ‘zelfbouwschepen’ geen zelfbouw zoals wordt bedoeld in de wet, en dus wel verplicht tot certificeren.
Bevoegdheid tot certificeren
Het wettelijk kader bepaalt dat alleen aangewezen keuringsinstanties (Notified Bodies) bevoegd zijn tot het CE-certificeren van pleziervaartuigen. De uitzondering hierop is de Module A-certificering, waarbij de jachtbouwer zonder tussenkomst van een Notified Body de CE kan regelen. In Nederland zijn er drie aangewezen keuringsinstanties voor CE. Voor hen geldt dat zij een NANDO-nummer hebben en beschikken over een geldige accreditatie bij de Raad voor Accreditatie (RVA) en aanwijzing van de nationale autoriteit (de Minister van Infrastructuur & Waterstaat). De accreditatie kan worden geverifieerd via de website van de RVA. De aanwijzing kan in Nederland worden geverifieerd via de website van de Inspectie Leefomgeving & Transport (IL&T) en Europees via de controle van het NANDO-nummer.
Belangrijk: Een aankoop- of verzekeringskeuring is geen CE-keuring en kwalificeert daar ook niet voor. Zo’n keuring en het hieraan gekoppelde rapport zijn geen bewijs van een CE-certificering.
Verklaring van overeenstemming
Ieder CE-gecertificeerd schip is gekoppeld aan een officiële verklaring van overeenstemming (VVO). De jachtbouwer geeft de VVO af. In deze verklaring staat de certificeringsmodule en -categorie, en welke Notified Body heeft gecertificeerd (met uitzondering van module A). Andere belangrijke kenmerken waaruit de CE-certificering blijkt zijn de op het vaartuig aangebrachte bouwers- en WIN-codeplaatjes en de aanwezigheid van een gebruikershandleiding.
Belangrijk: Een expert pleziervaart of een jachtmakelaar kan niet zelfstandig een geldige VVO afgeven.
Niet onbeperkt geldig
De CE-certificering is niet onbeperkt geldig. Indien aan het schip belangrijke wijzigingen worden aangebracht, zoals het plaatsen van een nieuwe motor of het verlengen/verkorten van het vaartuig, dient het vaartuig aanvullend te worden gekeurd. Dit staat bekend als de ‘major craft conversion’-certificering.
Import
Als een vaartuig in het buitenland wordt aangekocht, niet onder CE is, en wordt geïmporteerd binnen de EU, dient het vaartuig alsnog CE te worden gecertificeerd tegen de nu geldende normen. Dit staat bekend als het ‘post construction assessment’.
Verantwoordelijkheid eigenaar
De eigenaar van een vaartuig is (mede-)verantwoordelijk voor het kunnen aantonen van de geldige CE-certificering van het (gebruikte) vaartuig. Als het schip niet voldoet, kan de toezichthouder deze uit de markt nemen of de eigenaar dwingen alsnog te certifceren. In Nederland is IL&T de toezichthouder. Neem als eigenaar geen onnodige risico’s en zorg erbij de aankoop van het gebruikte of nieuwe vaartuig voor dat de CE op orde is.
Vragen of opmerkingen?
Mail naar het EMCI secretariaat
We staan u graag te woord!
Sjors Tettelaar
Lead-auditor RCD/2013/53/EU
EMCI Register
T: +31 (0)88-0038735
info@emci-register.com