Dat de beurzen dit jaar op recordniveaus staan, is eigenlijk een normaal fenomeen. Het is iets van alle tijden. Kijken we over een aantal jaar, dan zien we dat het gemiddeld wel een keer per maand gebeurt. De meeste tijd staan de beurzen, als je het zo bekijkt, ‘onder water’. En toch weten aandelenkoersen en indices altijd weer boven te komen en door te stijgen naar nieuwe hoogste standen ooit.
Onder redactie van Fintessa Vermogensbeheer
Hoger is niet per se duurder
Hoogte is immers een absoluut getal. Het feit dat een beurs hoger staat dan bijvoorbeeld een jaar geleden betekent niet per definitie dat de beurs ook duurder is geworden. In dezelfde periode kunnen de bedrijfswinsten harder zijn gestegen dan de koersen. Ondanks het feit dat een beurs hoger staat, is deze dan goedkoper geworden. Bovendien, bedenk dat de AEX op 100 punten ooit hoog stond. Toch steeg hij naar 200 punten. Toen stond hij hoger. Vervolgens steeg hij door naar 300 punten, enzovoort.
Bij beleggen is niet het verleden belangrijk, maar de verwachting voor de toekomst. De toekomst- en de winstverwachtingen bepalen of het interessant is om in een beurs te beleggen. Stel, de AEX staat op 800 punten, maar de verwachting is dat de winsten van bedrijven fors zullen stijgen, dan blijft een belegging in aandelen interessant. Staat de beurs op 200 punten, maar is de verwachting dat er het komende jaar alleen verlies wordt gemaakt, dan is een ‘goedkope’ beurs niet interessant. De absolute stand zegt dus niets. Een beurs is relatief duur of goedkoop, ook afgezet tegen alternatieve beleggingen als vastgoed, spaargeld en obligaties.
Uitstappen bij een nieuw record?
De markt ‘timen’ is echter niet te doen. Telkens uitstappen bij een nieuw record? Dan had je je portefeuille dit jaar al heel vaak kunnen liquideren in de hoop dat je op een lager punt weer zou kunnen instappen. De S&P 500 heeft sinds de rally die begon in 2013 het hoogste aantal slotrecords uit de geschiedenis bereikt. Denk eens aan al dat rendement wat je gemist zou hebben als je bij ieder nieuw record was uitgestapt. De duurste fout die mensen maken is het niet-belegd zitten. Tegenwoordig kost het geld om geld te hebben. Alleen voel je daar de pijn in eerste instantie niet zo van. Tja, in heel veel mensen schuilt wel iets van een struisvogel…
Hoewel de aandelenbomen soms tot in de hemel lijken te groeien, blijft het van belang om als belegger voor de korte termijn behoudend te zijn. En wat kort is, is per persoon verschillend. Voor de één is dat de komende drie jaar, voor de ander misschien wel de eerste vijf jaar. Dat is ook een kwestie van gemoedsrust en ook of je nog andere grote uitgaven in de planning hebt. Wil je misschien een boot kopen? Hou dat geld dan achter de hand. Het gaat erom dat je zelf moet bepalen met wat voor buffer je je comfortabel voelt en je rustig kunt slapen.
Een vuistregel is dat je die termijn ongeacht wat er gebeurt met je portefeuille en op de beurs, met alle gemak kan doorkomen. Als dat het geval is, dan kun je met het andere deel van je geld voor de langere termijn beleggen. Het voordeel van zo’n strategie is dat je niet, in tijden dat de beurs onverhoopt 20 procent daalt, hoeft te verkopen. Wie spaart als een pessimist en rekening houdt met onverwachte financiële tegenvallers, kan daardoor beleggen als een optimist. Dat lijkt me een heel realistisch perspectief.
Fintessa Vermogensbeheer
+31 (0)35-5431450
info@fintessa.nl
www.fintessa.nl
Beleggen kent risico’s. Uw inleg kan minder waard worden.