Niet zo lang geleden bezetten korte tijd zo’n twintig activisten van Extinction Rebellion, een organisatie die zegt op te komen voor het klimaat, de lobby van het kantoor van ambtenarenpensioenfonds ABP. Zij vinden dat ABP moet stoppen met beleggingen in de olie-, gas- en kolenindustrie.
Aandacht levert zo’n actie zeker op, maar het lijkt mij niet de manier om belangstelling voor je zaak te vragen. Het logische alternatief zou zijn om in gesprek te gaan met het ABP. Recent werd bekend dat het ABP zijn positie in Shell had verdubbeld. Dit gebeurde overigens nadat het ABP eerder in de pandemie aandelen Shell had verkocht. De actiegroep trekt op deze wijze wel de aandacht, maar het is maar zeer de vraag of hier iets mee wordt bereikt.
Vergroening kost tijd
Wanneer de samenleving nu direct afscheid zou nemen van haar fossiele brandstoffen zitten we acuut met een enorm energieprobleem. Zo’n 80 procent van de energie is immers nog steeds afkomstig van fossiele brandstoffen. Een transitie naar meer ‘groene energie’ vergt veel meer tijd.
Ons land kan immers niet van de ene op de andere dag worden volgebouwd met windmolenparken en zonnepanelen, nog los van de vraag of dat praktisch haalbaar is. Er is immers voortdurend sprake van protesten van bewoners. Windmolens en zonnepanelen vindt bijna iedereen op zich prima, maar niet in zijn of haar eigen achtertuin.
Afhankelijk van de natuur
Energiewinning middels zon en wind heeft veel ruimte nodig en de opbrengst gemeten in energie is relatief laag. Nederland is een klein land en energiebronnen met een lage energiedichtheid zijn daarmee waarschijnlijk helemaal niet zo geschikt voor ons land. Zelfs al zou onze volledige energievoorziening uit zon en wind komen, dan nóg is het verstandig minimaal een derde bron te hebben als back-up. Je maakt jezelf immers wel erg afhankelijk van de natuurlijke omstandigheden.
Hoe schoon is groen eigenlijk?
Daar komt nog bij dat je je moet afvragen of de materialen waarmee we energie opwekken uit zon en wind daadwerkelijk zo schoon en milieuvriendelijk zijn als wel wordt beweerd. Zo worden er alleen al in Europa jaarlijks 4.000 afgeschreven windmolens op een vuilstortplaats gedumpt. De windmolens zijn overigens met behulp van veel fossiele brandstoffen vervaardigd, te weten plastic en staal. Daar komt veel olie en steenkool aan te pas. Dan heb ik het nog niet eens gehad over het beslag dat zonnepanelen leggen op het milieu. 70 procent van de panelen komt uit China en wordt vervaardigd met behulp van (wederom) kolencentrales en door mensen die vaak werken in omstandigheden die grenzen aan slavernij. Tsja, zo heb je net excuses aangeboden voor ons slavernijverleden, maar bouw je het land vol met door Oeigoeren vervaardigde panelen. En wat te denken van de vervuiling van het milieu door alle afgeschreven zonnepanelen?
De vergroening van onze samenleving is prima, maar de drive om dat in recordtempo te doen lijkt wat overdreven en bovendien zelfs schadelijk. De voorstanders van groen lijken soms een enigszins eendimensionaal wereldbeeld te hebben. Enige nuance zou geen kwaad kunnen. Bedrijven als Shell zijn hard nodig om de transitie te kunnen voltooien en ook u wilt rustig in uw sloep, boot of schip blijven varen. Olie en gas zullen waarschijnlijk nog lang nodig blijven. Er is niets mis mee om de wereld te willen verbeteren, maar soms kun je nu eenmaal niet volle kracht vooruit en moet je een beetje laveren.
Fintessa Vermogensbeheer
+31 (0)35-5431450
info@fintessa.nl
www.fintessa.nl
Beleggen kent risico’s. Uw inleg kan minder waard worden.