De aanvaring met de stuw in Grave eind december 2016 was ‘wereldnieuws’ in Nederland. Door de onverwachte extreme daling van het waterpeil raakten meerdere woonarken en vaartuigen aan de grond. Voor het grootste deel van de drijvende objecten was dit geen groot probleem. Maar voor een aantal woonarken was de waterdaling ronduit gevaarlijk. Deze arken konden – door de schuine positie waarin zij waren weggezakt – via lage raamkozijnen of dekranden volstromen als het water weer zou stijgen.
Onder redactie van CED Recreatie
Dit artikel verscheen eerder in YachtFocus Magazine nummer 149 (maarteditie 2017)
Er waren meerdere verzekeraars betrokken bij deze enorme calamiteit. CED werd door twee verzekeraars ingeschakeld voor acht woonarken en pleziervaartuigen in totaal. Het hoofddoel was het schade-beperkend optreden in de periode van het droogliggen en het behoud van de objecten tijdens het stijgen van het water. Een aantal eigenaren had alles onder controle, een aantal legde de bereddering grotendeels in onze handen. Veel woonarkbewoners hielpen elkaar, samen sterk.
Gevaar voor onderdompeling
In Mook lag de ‘afgezonderde’ woonark LA LUNA in een kanaaltje met een zeer steile talud. Deze ark kwam dwars en extreem schuin in de modder terecht. Tijdens het wegzakken van het waterpeil ging de ark zo scheef dat water via de kozijnen de ark instroomde. Gelukkig zakte het water zo snel dat de onderdompeling van de ramen maar kort duurde en daarmee bleef de schade beperkt. De bewoners van de ark hadden grote zorgen voor het moment dat het water weer zou stijgen waarbij de ark alsnog zou kunnen volstromen. Op oudejaarsdag is CED op verzoek van verzekeraars ter plaatse gegaan voor een risico-inventarisatie en plan van aanpak.
De bewoners moesten worden ondergebracht in een bungalowpark, maar bleven zeer actief in de weer voor de redding van de ark. Vanwege het gevaar van het wegschuiven van het talud werd een kraanbedrijf ingeschakeld. Deze kreeg de opdracht een zware staalkabel om de ark te leggen die met walankers aan de dijk werd bevestigd. In overleg hebben de bewoners daarna een lokale partij gezocht voor het waterdicht maken van de raamkozijnen. Aannemersbedrijf De Stip uit Mook heeft in overleg met CED zeer degelijke afdichtingen gemaakt en aangebracht, gebruik makende van houten platen, rubberen flappen en een bitumeuze kit. Daarbij uitgaande van een scenario met een langdurige onderdompeling. De afdichtingsplaten waren maar net op tijd geplaatst om de eerste waterstijging op te vangen.
Pontons voor extra drijfvermogen
Om ‘vastzuigen’ aan de bodem tijdens de waterstijging op te heffen is de expert op zoek gegaan naar pontons, waarmee extra drijfvermogen De aanvaring met de stuw in Grave eind december 2016 was ‘wereldnieuws’ in Nederland. Door de onverwachte extreme daling van het waterpeil raakten meerdere woonarken en vaartuigen aan de grond. Voor het grootste deel van de drijvende objecten was dit geen groot probleem. Maar voor een aantal woonarken was de waterdaling ronduit gevaarlijk. Deze arken konden – door de schuine positie waarin zij waren weggezakt – via lage raamkozijnen of dekranden volstromen als het water weer zou stijgen. Onder redactie van CED Recreatie Samen sterk kon worden gecreëerd. Via het CED netwerk werd contact gelegd met Duik- en Bergingsbedrijf Visschers uit Druten. Deze kundige duiker/berger had een groot ponton beschikbaar en heeft brede banden onder de ark doorgehaald en aan het ponton verbonden. Bij het stijgen van het water kwamen de afgedichte kozijnen een aantal dagen onder water, maar kwam de ark (gekoppeld aan het ponton) probleemloos van de bodem. Daarbij is geen druppel water de ark ingestroomd.
Door de prettige en professionele samenwerking tussen de bewoners, de uitvoerende partijen en de expert, met respect voor ieders rol, kan er op een geslaagde ‘redding’ van de ark worden teruggekeken.
Meer weten voor de diensten van CED Recreatie?
Kijk op www.ced.group, bel CED op telefoonnummer + 31 (0)10 284 34 00 of stuur uw vraag per e-mail naar recreatie@ced.group. Wij helpen u graag verder!