Met haar elegante blauw-grijze romp en witte bovenbouw snijdt het pas gelanceerde 59,50 meter lange Project 713 een opvallend figuur op het water. Ze vertegenwoordigt wederom een progressieve stap van Feadship richting het doel om tegen 2030 klimaatneutraal te zijn, na eerdere Feadship-lanceringen zoals Obsidian en Project 821. Ze is een uitstekend voorbeeld van het voldoen aan de langetermijnverwachtingen op het gebied van milieu en sociale duurzaamheid van Feadship’s diverse belanghebbenden.
Project 713 heeft een prachtig uitgebalanceerd exterieurprofiel, ontworpen door Studio De Voogt. Haar eigentijdse interieurontwerp is van Sinot Yacht Architecture & Design.
Het jacht is het eerste Feadship dat zonnecellen draagt voor aanvullende stroomopwekking. Ze is uitgerust met diesel-elektrische voortstuwing en de mogelijkheid om op niet-fossiele HVO te varen, net als alle andere Feadships. De vorm van de romp is geoptimaliseerd voor kruissnelheid in plaats van topsnelheid. De zonnepanelen zijn ontworpen voor optimale prestaties en duurzaamheid. De panelen maken gebruik van de meest efficiënte siliciumcellen die beschikbaar zijn. Op maat gemaakt in Nederland, dragen deze panelen aanzienlijk bij aan de energie-efficiëntie van het jacht en produceren jaarlijks tot wel 24 MWh.
Project 713 is uitgerust met een zeer efficiënt diesel-elektrisch voortstuwingssysteem. Energie voor zowel de voortstuwing als de hotelbelasting wordt geleverd door vier generatoren en een batterij van 400 kWh.
Het jacht is ook het eerste nieuwbouw-Feadship dat FSC-gecertificeerd plantageteakhout voor al het dekwerk gebruikt. De certificering betekent dat het hout op een duurzame manier wordt geoogst.
Project 713 heeft een Yacht Environmental Transparency Index (YETI) Assessment-rapport ondergaan. Dit duurzaamheidslabel kijkt naar de volledige levenscyclus van een jacht en is een instrument om de ecologische impact van de operationele energie objectief te meten. Project 713 behoort tot de besten in de vloot met een impact die 35% onder het gemiddelde ligt, waarbij de verschillende efficiëntieverbeterende functies meer dan voldoende compenseren voor de verliezen die door de elektrische conversies aan boord worden veroorzaakt. De eigenaar was instrumenteel voor het ontwerp en de vermindering van de milieu-impact.
Naast de milieuvooruitgangen benadrukt de lancering van Project 713 de significante economische impact van de superjachtindustrie in Nederland, die meer dan de helft van de gehele maritieme industrie in het land vertegenwoordigt. Deze sector stimuleert niet alleen innovatie en vakmanschap, maar genereert ook aanzienlijke werkgelegenheid, waarbij een breed scala aan gespecialiseerde banen van scheepsarchitectuur tot interieurontwerp en geavanceerde engineering en vakmanschap wordt ondersteund. Feadship’s inzet voor duurzaam jachten stelt nieuwe normen voor de industrie terwijl het de Nederlandse economie versterkt en hoge standaarden van kwaliteit en creativiteit bevordert.
Meet informatie en afbeeldingen hier.