Rijkswaterstaat start op 1 april 2015 met het kustonderhoud bij Bergen en Egmond aan Zee. Daarvoor zijn op dit moment al voorbereidende werkzaamheden bezig, zoals aanvoer van materieel.
In de eerste helft van april brengen baggerschepen tussen botenclub de Werf tot net voorbij strandpaviljoen De Tropen in totaal 400.000 kubieke meter zand aan op het strand van Egmond aan Zee. Het materieel gaat dan over het strand naar Bergen aan Zee. Daar wordt 600.000 kubieke meter zand aangebracht op het strand vanaf de Kustzeil- en botenvereniging Bergen tot net voorbij paviljoen Uit de Kunst. Volgens de planning moeten alle werkzaamheden eind april zijn afgerond. Het materieel wordt dan via het strand weer afgevoerd bij Egmond aan Zee.
Veiligheid
Door de werkzaamheden is het strand in april niet overal toegankelijk. Het werkterrein is verboden gebied, vanwege gevaar voor drijfzand en rondrijdende bulldozers. Het werkgebied is ongeveer 250 meter lang en schuift mee met het werk. Strandbezoekers blijven welkom buiten het werkterrein, zij kunnen aan de zijde van de duinen het werkterrein passeren. Honden moet aangelijnd blijven. Ook watersporters kunnen blijven recreëren, maar moeten veilige afstand bewaren tot het baggerschip. De werkzaamheden gaan dag en nacht, zeven dagen per week door.
Waarom deze kustversterking?
Door wind en zee verliest de kust bij Bergen en Egmond aan Zee zand. Om ervoor te zorgen dat Bergen en Egmond aan Zee goed beschermd blijft tegen de zee, brengt Rijkswaterstaat zand aan op het strand. Hierdoor wordt het strand tijdelijk weer breder. Ook de natuur, toerisme en recreatie profiteren hiervan. Om de kust nog verder te versterken wordt later dit jaar of volgend jaar ook nog vlak voor de kust twee miljoen m3 meter zand onder water aangebracht.
Kustonderhoud
De werkzaamheden bij Bergen en Egmond aan Zee maken deel uit van het programma voor kustonderhoud van Rijkswaterstaat. Samen met de waterschappen onderhoudt Rijkswaterstaat de Nederlandse kust. Doen we dat niet, dan raken we een groot deel van ons land kwijt aan de zee. En juist in dat deel wonen veel mensen en zijn veel bedrijven gevestigd. Door het opspuiten van zand op en vlak voor de kust houdt Rijkswaterstaat de kustlijn op zijn plaats. Zo blijft Nederland goed beschermd tegen de zee.