Een fors deel van de Borkumse Stenen, boven Schiermonnikoog, gaat volgend jaar dicht voor de visserij. Een team van internationale wetenschappers bracht deze week alvast de bodem van dit unieke stukje Noordzee in kaart.
Na drie dagen op zee is de Eemshaven weer even een héél andere wereld. Aan boord reikte het zicht tot aan de horizon, nu liggen de bemanning en wetenschappers onderzoekers op de Neptune aan de kade tussen windmolens, energiecentrales en kolenbergen.
Missie
Precies dat contrast onderstreept waarom Oceana, een wereldwijde organisatie ter bescherming van onze oceanen, zijn onderzoeksschip naar deze contreien heeft gestuurd. De Neptune is op een twee maanden lange missie op de Noordzee. Van Noorwegen tot Schotland brengen wetenschappers in kaart hoe en waar de onderwaterwereld heeft te lijden van ons mensen.
Donderdag bliezen bemanning en onderzoekers even uit in de Eemshaven. Dit na drie intensieve dagen, waarop ze met geavanceerde sonartechnologie en de robot-onderzeeër de zeebodem in het natuurgebied Borkumse Stenen in kaart brachten, 20 kilometer boven Schier op de grens met de Duitse wateren.
Lees hier meer over op www.dvhn.nl