BootAanBoot.nl waarschuwt regelmatig voor oplichters op internet. Zij doen zich voor als potentiële koper van een boot, maar hun doel is enkel om mensen geld af te troggelen. Helaas trappen er nog steeds goedgelovige booteigenaren in hun trucs. In dit artikel waarschuwen wij er weer eens voor, door een veelgebruikte werkwijze te beschrijven.
Onbetrouwbaar mailadres
De gebruikelijke werkwijze is om via het standaard informatieaanvraagformulier te reageren op een online bootadvertentie. Het gebruikte e-mailadres is vrijwel altijd aangemaakt via een gratis en daarom slecht gecontroleerd domein voor mailadressen (de tekst achter het @-teken). Verder is het mailadres veelal afkomstig uit Frankrijk (eindigend op .fr) en voorzien van een buitenlandse naam én een cijfercombinatie vóór het @-teken.
De cijfers worden gebruikt omdat oplichters achter elkaar nieuwe mailadressen aanmaken. Dit is omdat te vaak gebruikte oude mailadressen vanzelf een keer beginnen op te vallen en ‘besmet’ raken. Vervolgens worden deze door automatische programma’s of oplettende websitebeheerders geblokkeerd. Oplichters moeten dus regelmatig wisselen van mailadres. U mag aannemen dat ze de hele dag op allerlei websites – ook andere dan voor boten – bezig zijn nepaanvragen te versturen.
Nepnamen
Als u vervolgens als verkopende eigenaar van uw boot reageert op de aanvraag, volgen doorgaans slechts weinig aanvullende vragen in gebrekkig Engels of in uw eigen taal. Die aanvullende e-mails kunnen opeens van een ander persoon en ander e-mailadres afkomen. Een veelgebruikte nepnaam van oplichters is ene ‘Philippe Dangon’. Deze oplichter, die ongetwijfeld heel anders heet, kan zelfs een overtuigend lijkende foto van zijn identiteitsbewijs mailen. Dat is vermoedelijk ooit gestolen of illegaal gekopieerd en wellicht weet de echte, onschuldige Philippe Dangon van niks.
Klein bedrag
Al snel wil de oplichter uw boot kopen. Zelfs zonder moeilijke vragen, onderhandelingen, bezichtiging of keuring. Helaas zit hij net op dat moment in het verre buitenland, meestal voor z’n werk in Afrika. Maar voor het ophalen van de boot belooft hij te zijner tijd zijn vertegenwoordiger te sturen. Om de aankoop mogelijk te maken, moet de verkoper van de boot altijd eerst een klein bedrag, bijvoorbeeld een paar honderd euro, op een aangewezen methode overmaken. Zogenaamd om uw goede trouw te bewijzen of om een btw-kwestie af te handelen. Ook kan het zijn dat pas daarna de oplichter zelf de grote koopsom zou kunnen overmaken. Ter ondersteuning mailt de oplichter allerlei formeel aandoende documenten en mailteksten, die bedrieglijk echt kunnen overkomen voor wie niet thuis is in het internationale betalingsverkeer.
Maakt de verkoper vervolgens het gevraagde bedrag over, dan blijkt enkele dagen later een nieuwe hindernis op te doemen. Deze kan echter op zijn beurt opgelost worden door een iets groter bedrag over te maken. Dit spelletje kan een aantal ronden doorgaan, totdat de naïeve eigenaar al een flink bedrag is kwijtgeraakt. Soms wel duizenden euro’s. Zolang er betaald wordt, blijven nieuwe betalingsverzoeken binnenkomen.
Stuur geen kopieën door
Stopt de eigenaar, eindelijk argwanend geworden, op enig moment met betalen, dan volgen nog enkele dringende aansporingen om alsnog geld over te maken. Uiteindelijk drogen de contacten op en blijft de verkoper met een flink bedrag armer achter. Overigens komen oplichters nooit langs. Ze zitten ver weg en ze vertonen zich niet. Varen kunnen ze natuurlijk ook niet, het ging ze nooit om de boot.
Heeft de eigenaar intussen de ligplaats of het woonadres bekend gemaakt, dan is er nog weinig aan de hand. Vervelender is als u kopieën van identiteitsbewijzen en rekeningnummers heeft gegeven, want dan zou identiteitsfraude kunnen optreden. Wees daar terughoudend mee en beloof pas inzage bij een bezichtiging.
Veilig verkopen
Tot zover de werkwijze. Bij elk van de beschreven opeenvolgende stappen zou argwaan moeten ontstaan. Maar er zijn natuurlijk ook Franse kopers die gewoon te goeder trouw zijn. Twee dingen zijn hier belangrijk: dring altijd aan op een persoonlijke bezichtiging van uw boot en maak nooit zelf geld over naar een koper!
Wilt u zich verder in dit onderwerp verdiepen, lees dan de volgende artikelen die ook over internetfraude gaan:
- Nepbedrijven die zogenaamd boten verkopen
- Tips tegen fraude op internet voor kopers en verkopers van een boot