Ingezonden bericht
Gaat u varen op binnenwateren of op zee, dan bereidt u zich goed voor op alles wat u mogelijk nodig hebt voor uw vaartocht. Toch kan het voorkomen dat een bepaald onderdeel van uw boot het ineens begeeft. Vooral wanneer dit een essentieel onderdeel is, zoals een motoronderdeel, kan dit een dure aangelegenheid worden om het te vervangen. Er zijn verschillende mogelijkheden om hierop te anticiperen. Wat kunt u doen tegen pech op het water?
Foto: sfeerbeeld
Goede bootverzekering afsluiten
Veel bootverzekeringen bieden een optie voor pechhulp. Dit kan een minimale pechhulp zijn of uitgebreider. Sommige pechhulpdiensten verwachten van u dat u bereikbaar bent vanaf de oever. In dergelijke gevallen kunt u dus alleen langs een steiger of haven geholpen worden.
Let dus goed op welke verzekering u afsluit en hoe uitgebreid de pechhulp is. Want het slepen van een boot naar een haven kan een zeer kostbare aangelegenheid zijn. De sleepdienst komt nl. 24/7 en berekent deze service door aan de klant. Bedragen vanaf 1000 euro zijn veel voorkomend in dat geval. Sommige bootverzekeringen bieden echter geen optie om naar een haven gesleept te worden. Onderzoek hoe dit zit bij uw bootverzekeraar.
Vaart/zeilt u op het IJsselmeer, of op zee, en kunt u niet meer verder varen vanwege een pechsituatie? In dat geval kunt u contact opnemen met het KNRM, dit is een vrijwillige reddingsdienst die geen kosten in rekening brengt voor het veiligstellen van uw situatie. Daarnaast is het KNRM een uiterst professionele organisatie.
Boot reserveonderdelen meenemen
Hebt u twijfels over de staat van specifieke bootonderdelen? Op het moment dat u vermoed dat een bepaald onderdeel het zou kunnen begeven, bezoek dan een boot accessoires groothandel en zorg dat u de betreffende reserve-onderdelen of accessoires aan boord hebt. Dit kan u een hoop geld besparen door uw onderdelen online te kopen. Want bent u gestrand met uw boot zomaar ergens, dan bent u ineens afhankelijk van de diensten van derden, die u het benodigde bootonderdeel zullen aanleveren tegen een meerprijs.
Specifieke boot accessoires zijn belangrijk om aan boord te hebben. Denk hierbij aan een marifoon (hier hebt u een vergunning voor nodig), reddingsvesten, bootnavigatiesysteem (hier zijn goede/ betaalde apps voor te gebruiken), goede accu’s (vooral in het geval van een motorjacht), zaklampen, sleutelhangers met drijfvermogen, regenkleding, en eventueel motoronderdelen en motorolie/ smeerolie. Neem daarnaast ruim voldoende proviand mee en warme kleding.
Navigatie opvolgen, zeer belangrijk
Zorg ervoor dat u de navigatie nauwgezet volgt. Sommige binnenwateren, vooral rond en in het IJsselmeer, kennen zandbanken. Onervaren schippers lopen meer risico op een zandbank vast te lopen. Het volgen van de vaargeul is dan ontzettend belangrijk. Wijk dus niet af om in een rietkraag stil te liggen voor overnachting bijvoorbeeld. Ga ook vooral niet met een klein jacht het IJsselmeer op; een boot dient zeewaardig te zijn voor dergelijke wateren. De korte slaggolven zijn er uiterst verraderlijk.
Waar u ook wilt gaan varen, zorg dat u gebruikt maakt van een goede weer-app. Een die het weer van uur tot uur aangeeft, inclusief de windkracht.