Al meer dan een jaar lijken er op de beurs geen wolkjes aan de lucht te kunnen komen. Wat dat betreft is beleggen al een tijdje net zoals varen op een kalme zee. Het kan bijna niet fout gaan. Toch maken sommige beleggers zich af en toe zorgen. Staan de koersen niet te hoog en is het niet verstandig om te wachten op een correctie? Die MOET immers wel een keer komen. Dat weet iedereen met een boot ook. Het is niet altijd mooi weer en er steekt wel eens een windje op. Maar, moet je je daardoor laten weerhouden om het water op te gaan?
Onder redactie van Fintessa Vermogensbeheer
Dagbladen, journaals en actualiteitenprogramma’s op zowel radio als tv besteden regelmatig aandacht aan de koersontwikkelingen op de beurs en spelen dan toch vooral in op het negatieve onderbuikgevoel. ‘De koersen staan zo hoog, kan het nog wel hoger?’ Maar, krantenkoppen zijn slechte raadgevers. De media berichten immers over zaken die al hebben plaatsgevonden, dat is nu eenmaal hun taak. Maar beleggers moeten iets anders doen. Zij moeten proberen in te schatten wat er nog gaat gebeuren. Op het water hebt u er ook weinig aan dat u weet dat er een storm is geweest. Nee, u moet zich juist bezighouden met de weersverwachtingen en hoe groot u de kans inschat dat die ook daadwerkelijk uitkomen.
Onheilsprofeten
De welbekende onheilsprofeten worden altijd van stal gehaald om conclusies te verbinden aan de ‘torenhoge’ koersen en het liefst de toekomst te duiden. Hoe moeilijk het soms ook is en hoe onvoorspelbaar de koersontwikkelingen op de financiële markten ook zijn, toch lijkt het me verstandig het gezonde verstand te blijven gebruiken.
Het idee van rationeel handelende beleggers en efficiënt werkende markten is in theorie heel mooi, maar helaas is de praktijk weerbarstiger. Veel beleggers willen, ongeacht de kwaliteit van de ondernemingen waarin is belegd, door dezelfde deur naar binnen dan wel naar buiten. Dat kuddegedrag heeft soms enorme koersuitslagen tot gevolg. ‘Beter met z’n allen fout, dan in je eentje’, lijkt daar veelal het devies. Vaak wordt de oorspronkelijke reden waarom iemand aan beleggen is begonnen, rap overboord gezet.
Mensen die via de trading app Robinhood in aandelen zijn gestapt, zijn wat dat betreft ervaringsdeskundigen van het eerste uur. Met elkaar jaagden ze, door met elkaar op te trekken op allerlei beleggingsfora, de koers van de aandelen van bijvoorbeeld GameStop en AMC Entertainment naar grote hoogten. En wat te denken van beleggers in allerhande cryptocurrencies waarvan de koersen omhoog of omlaag gaan door een enkele tweet van bijvoorbeeld Elon Musk van Tesla of het gerucht dat de een of andere bank of onderneming van plan is ‘iets’ met cryptocurrencies te gaan doen? Als de koersen van dat soort beleggingscategorieën stijgen, trekt dat weer nieuwe toetreders aan die op zoek zijn naar rendement.
Eigen koers
Niemand kan in de toekomst kijken en beurzen laten zich nu eenmaal niet voorspellen. Wel kan ik zeggen dat het verstandig is om te proberen de kudde te negeren en uw eigen plan te trekken. Je kunt wel met z’n allen uren liggen te wachten voor de sluis, maar misschien heb je wel veel meer vaarplezier als je een alternatieve route neemt. Dat is ook wat ik als vermogensbeheerder doe voor mijn cliënten. Ik verdiep mij uitgebreid in de vooruitzichten van de bedrijven waarin ik zou willen investeren of in belegd zit en probeer daarbij verder te kijken dan de gebaande paden, of moet ik zeggen: vaarroutes?
Fintessa Vermogensbeheer
+31 (0)35-5431450
info@fintessa.nl
www.fintessa.nl
Beleggen kent risico’s. Uw inleg kan minder waard worden.