Doordat we als gevolg van de coronapandemie niet echt naar het buitenland op reis konden of durfden, was er vorig jaar een grote vraag naar sloepen, motorboten en zeiljachten. Niet iedereen ging direct op zoek naar een exemplaar om zelf aan te schaffen. Er was ook een grote vraag naar boten om te huren om leuk en veilig op vakantie te kunnen gaan in eigen land. Op de boot kun je immers met alle gemak een veilige afstand bewaren ten opzichte van de andere watersporters, waterliefhebbers en landrotten.
Vraag en aanbod
Die grote vraag naar boten zorgde ervoor dat de prijzen opliepen, want zo werkt het nu eenmaal als de vraag groter is dan het aanbod. Dat is iets van alle tijden. Kuddegedrag en optimistische verwachtingen kunnen tot overspannen markten leiden, zeker als je geld op de spaarrekening niets oplevert. Het maakt niet uit of het nu om tulpen, boten of aandelen gaat.
Inflatie
Beleggers maken zich ook nu al druk over hoe het met de vraag en het aanbod moet gaan als we met z’n allen zijn gevaccineerd, we weer alles kunnen doen en laten wat we willen en dus lekker geld kunnen gaan uitgeven. Een plotselinge hoge vraag naar producten, goederen en diensten aan de ene kant en een beperkt(er) aanbod aan de andere kant, werkt inflatie in de hand en zal ervoor zorgen dat alles duurder wordt. Als de inflatie stijgt moeten de centrale banken misschien eerder dan ze nu min of meer hebben beloofd, hun officiële rentetarieven verhogen, omdat ze zo de stijging van de prijzen binnen de perken kunnen houden.
Volgens de centrale bankiers is de oplopende rente van het moment een tijdelijk fenomeen.
De werkloosheid is nog hoog en van looninflatie kan dan nog geen sprake zijn. Nu genieten centrale bankiers wel veel aanzien, maar ook zij hebben uiteraard niet alle wijsheid in pacht. Je kunt als belegger daarom nooit de kans uitsluiten dat zij het niet bij het goede eind hebben.
Winnen of verliezen
Aandelenbeleggers kunnen inzetten op het gelijk van de obligatiemarkt en daarmee op een rentestijging. In dat geval kunnen ze het beste waarde- en cyclische aandelen kopen. Waarde-aandelen zijn vaak aandelen van bedrijven die een gelijkmatige groei doormaken en een langzame winststijging hebben. Ze kunnen er ook op inzetten dat de centrale bankiers het bij het rechte eind hebben. Dat betekent dat er een voortzetting van de situatie van de afgelopen jaren komt, namelijk die van een heel lage tot negatieve rente. In dat geval kunnen ze het beste een forse weging in technologieaandelen aanhouden. Maar in beide gevallen is er wel sprake van een gok. Natuurlijk, op het moment dat je het bij het rechte eind hebt is de beloning groot. Maar wat als je de plank misslaat?
Als belegger doe je er vooralsnog het beste aan met beide scenario’s rekening te houden. Een goede schipper wil immers ook niet in de hoge golven ten onder gaan of aan lagerwal raken, maar kiest het liefst voor wat rustiger vaarwater. In de beleggingstermen komt dat neer op een breed gespreide portefeuille die uit zowel waarde-aandelen, groeiaandelen, grondstoffen en misschien nog wat obligaties bestaat. Dat betekent dat je aan het einde van het jaar verliezers in de portefeuille zult hebben, maar ook winnaars. Per saldo moet bij een herstellende economie het rendement wel positief uit kunnen pakken.
Fintessa Vermogensbeheer
+31 (0)35-5431450
info@fintessa.nl
www.fintessa.nl
Beleggen kent risico’s. Uw inleg kan minder waard worden.