Maandelijks geeft Martine Hafkamp van Fintessa advies over vermogensbeheer. Deze maand legt ze uit waarom het vasthouden van de ingezette koers vaak beter is dan het verkopen van de aandelen bij de eerste tegenwind.
Zodra de beurzen niet alleen stijgen, maar ook dalen, zijn er altijd weer beleggers die opeens ‘het zekere voor het onzekere’ willen nemen. Ze sluiten hun beleggingsposities en gaan op een zak geld zitten. Safety first is het adagium van die ‘goede huisvaders’. Maar de vraag is of ze dat laatste wel zijn.
Korte versus lange termijn
Meestal is de beste strategie: rustig blijven zitten en vasthouden aan de ingezette koers. De beursbewegingen laten zich namelijk niet timen. Uit onderzoek blijkt dat beleggers die dat wèl proberen te doen, op de lange termijn per saldo slechter af zijn, dan wanneer zij zich niet zouden laten leiden door de waan van de dag. Helaas worden een heleboel beleggers veel pessimistischer als ze op de beurzen rode borden zien en hun beleggingsportefeuille dalende koersen tonen. Vaak blijkt het handiger om dat soort ontwikkelingen ter kennisgeving aan te nemen. Maar wat blijkt? De meeste Nederlandse beleggers kijken minimaal één keer per week naar de waarde van hun beleggingen. Ruim een kwart doet dat zelfs iedere dag wel een keer. Als je er zo vaak naar kijkt, wordt het vanzelf verleidelijker om naar de waan van de dag te gaan handelen. Al die andere beleggers weten vast meer dan u…
Maar waarom zou u verkopen op het moment dat de koersen dalen? Voordat u op de beurs gaat beleggen, moet u een goed doordacht plan maken waaraan u zich vast kunt houden. Oók als de wind op de beurzen een keer uit de verkeerde hoek komt waaien. Hoeveel wilt u aan risicoloos vermogen aanhouden? Met welk bedrag durft u risico te lopen?
Potje spaargeld
Wie optimistisch naar de lange termijn mogelijkheden wil kunnen blijven kijken, doet er goed aan ‘pessimistisch’ op korte termijn te zijn. Houd, met andere woorden, altijd een potje spaargeld aan om de afzienbare toekomst rustig en zonder spanningen door te komen, wat er ook op de beurs gebeurt. Je moet weliswaar zeilen op de wind van vandaag, maar je moet altijd je einddoel, de haven, goed voor ogen houden.
Het is één van de lessen die u ook van Bill Gates kunt leren. Vanaf de dag dat hij met Microsoft startte zorgde hij ervoor dat het bedrijf altijd genoeg geld op de bank had staan om minimaal een jaar te kunnen overbruggen in het geval er zelfs geen cent omzet zou worden gerealiseerd. Ondanks dat hij het volste vertrouwen in zijn eigen bedrijf had, was hij wel zo realistisch om te beseffen dat de ontwikkelingen op het gebied van technologie snel gaan en dat die ‘wereld’ er over een aantal jaar volstrekt anders uit zou kunnen zien. Een cashbuffer van een jaar gaf Bill Gates de nodige rust om volop te durven blijven investeren voor de lange termijn.
Waar de één aan een buffer voor een jaar genoeg heeft, wil de ander graag voor bijvoorbeeld vijf jaar risicomijdend vermogen achter de hand houden. Door rekening te houden met onverwachte zaken waarvoor u die buffer achter de hand houdt, wordt u nooit midscheeps geraakt en hoeft u in mindere, vaak nerveuze, beurstijden geen aandelen te verkopen op lage niveaus en kunt u in alle rust bepalen of u de bakens iets wilt verzetten.
Fintessa Vermogensbeheer
+31 (0)35-5431450
info@fintessa.nl
www.fintessa.nl
Beleggen kent risico’s. Uw inleg kan minder waard worden.