Ook in de lieve watersportwereld komt helaas fraude voor. Bedrieglijk echt lijkende nepbedrijven proberen (aan)betalingen af te troggelen van naïeve kopers. Zij bieden boten te koop aan tegen een scherp bedrag. De nepverkoper vertegenwoordigt een schijnbaar legitieme jachtmakelaar of bootdealer en heeft daarvoor een complete verkoopwebsite opgetuigd, vervalste papieren beschikbaar, en beantwoordt netjes vragen per e-mail en telefonisch. Wie toehapt boekt de koopsom over en is zijn geld kwijt.
Het komt nog steeds voor. Een uitgebreid artikel over deze vorm fraude is gepubliceerd in de Irish Times. De link hierheen staat onderaan. Dat lezenswaardige artikel is in de Engelse taal maar als u die niet machtig bent, dan kunt u wellicht met de juiste browser-instellingen een vertaalde variant lezen.
BootAanBoot.nl tipt haar lezers:
- De fraude kan zowel worden gepleegd door bedrijfsmatige als door particuliere aanbieders.
- Meestal is de aanbieder internationaal, gebruikt een mooie titel en/of een gratis en anoniem aan te maken emailadres.
- Zoek op internet naar beoordelingen over de aanbieder.
- Bij de boot staan een of meer foto’s, soms ‘geleend’ van een echte advertentie. Zoek via Google Images of dezelfde foto bij heel andere boten voorkomt.
- Lijkt de prijs te mooi om waar te zijn, dan is het dat meestal ook.
- Dat is zeker het geval in deze coronatijd waarin boten gewild zijn en vlot en soms zelfs voor de vraagprijs verkocht worden. Er zijn eigenlijk geen bizar voordelige koopjes in een markt die dankzij internet volkomen transparant is.
- Maak nooit zomaar een (aan)betaling over zonder de boot op locatie te hebben bezocht en bekeken.
- Ga in gesprek met de verkoper.
- Overweeg een Nederlandse aankoopmakelaar in te schakelen voor een second opinion. Bedrijfsadressen – allen wél gecontroleerd en legitiem – vindt u hier.
- Wees extra op uw hoede als u in het buitenland koopt.
- Laat een boot keuren vóór u betaalt, zelfs al is het een relatief goedkoop exemplaar.
Lees het artikel in de Irish Times