Maandelijks geeft Martine Hafkamp van Fintessa advies over vermogensbeheer. Deze maand licht ze het belang toe van een goede en gevarieerde aandelenportefeuille.
2020 was een jaar van uitersten. De coronapandemie domineerde onze levens en de economie maakte een ongekende krimp door. Voor beleggers werd eens te meer duidelijk hoe belangrijk een goede diversificatie van een aandelenportefeuille is. Daarmee bedoel ik dat een goede spreiding heel belangrijk is. Het moet niet uw hoofddoel zijn om, net als een globetrotter, te spreiden over allemaal landen, maar dus juist over sectoren. En kies binnen iedere sector voor de winnaars. Die kunnen dan wel weer overal ter wereld hun hoofdkantoor hebben.
Niet alle sectoren van de economie reageren immers hetzelfde op een bepaalde fase van de economische cyclus. Door goed te spreiden vermindert u het risico. Winnaars worden verliezers, of bescheidener winnaars. Verliezers worden winnaars. Wanneer u te eenzijdig bent belegd, wordt u eerder een klein bootje op een woeste oceaan. U gaat dan niet alleen hard omhoog, maar u kunt ook heel hard zakken of zelfs schipbreuk lijden…
Versnelling door corona
Wat beleggers zich moeten realiseren is dat de pandemie geen daadwerkelijke vernieuwing heeft gebracht, maar eerder een versnelling van ontwikkelingen. De digitalisering van de economie was vóór de pandemie al in volle gang en tijdens de crisis in een versnelling gekomen. Dat zal na de pandemie verdergaan, misschien in een iets gematigder tempo. Bovendien zullen technologie-aandelen aantrekkelijk blijven vanwege de hogere winstmarges en groei. Als u als belegger kunt kiezen tussen een bedrijf dat ieder jaar een paar procent groeit of een bedrijf dat ieder jaar met twintig procent of meer groeit is de keuze snel gemaakt, zeker nu het waarschijnlijk is dat de rente nog lang laag zal blijven.
In zo’n renteklimaat moet u als belegger op zoek naar bedrijven die wel groei kunnen realiseren. Dat zijn niet de bedrijven uit de oude economie. Maar de digitalisering zal verder gaan en overal binnendringen. Ook bedrijven uit de oude economie zullen niet ontkomen aan de technologische veranderingen. Ze zullen zich moeten aanpassen of anders worden ze overbodig. Autofabrikanten bijvoorbeeld moeten wel elektrisch gaan. Op een zeker moment zal er voor benzineslurpers geen plaats meer zijn. Ligt hier voor de botenbranche ook de toekomst?
Groene revolutie
Zo zal het ook gaan met de groene revolutie. Wellicht is er nu sprake van een hype in aandelen van bedrijven die actief zijn in de alternatieve energie, maar de richting is er wel. Shell bijvoorbeeld zal zich moeten aanpassen aan die nieuwe groene realiteit.
Loop geen averij op
De veranderingen gaan zo snel dat de oude strategie om een paar kwaliteitsaandelen te kopen en vervolgens achterover te hangen niet meer werkt. Zolang de rente laag blijft, zijn de alternatieven voor aandelen niet of nauwelijks interessant. Niemand heeft zin om boeterente bij de bank te betalen over z’n ‘veilige’ spaargeld. Maar, de veranderingen in de markt gaan zo snel dat het veel uitmaakt welke aandelen dat zijn. Om in vaartermen te blijven: als het water zakt, zakken alle bootjes, maar lang niet alle bootjes lopen averij op of zinken. Zo is het met beleggen ook; met de goede aandelen in je portefeuille kunt u de blik vooruit gericht naar uw eindbestemming houden.
Fintessa Vermogensbeheer
+31 (0)35-5431450
info@fintessa.nl
www.fintessa.nl
Beleggen kent risico’s. Uw inleg kan minder waard worden.