Wanneer de watertemperatuur stijgt, neemt ook de kans op blauwalg toe. Blauwalg kan veel overlast veroorzaken. Het water gaat erdoor stinken en je kunt er behoorlijk ziek door worden. Hoe gevaarlijk is blauwalg eigenlijk?
Wat is blauwalg?
Laten we eerst bekijken wat blauwalg inhoudt. Blauwalg is een microscopisch klein organisme. Het komt overal ter wereld voor in zoet water. Een andere naam voor blauwalg is cyanobacterie. Wanneer de cellen van deze bacterie kapot gaan, komt de blauwe kleur naar boven. Leeft er veel blauwalg in het water, dan is dat een teken dat de waterkwaliteit ondermaats is.
Wanneer wordt blauwalg gevaarlijk?
Dat er blauwalg in het water zit is normaal. Dit is ook niet altijd gevaarlijk. Maar onder bepaalde factoren kan de blauwalg zich razendsnel vermeerderen en giftig worden.
Factoren waarmee de blauwalg gevaarlijk wordt:
– als het water weinig stroming heeft;
– als het water warmer wordt dan twintig graden;
– als het weer rustig is (weinig wind en regen);
– als de lucht veel fosfaat en stikstof bevat en er weinig waterplanten zijn.
Rijkswaterstaat hanteert drie categorieën:
1. De beginnende drijflaag: er zweven clusters groene bolletjes of vlokjes in het water. Het water ruikt een beetje naar vis.
2. De drijflaag: nu ligt er een olieachtige groene laag op het water. De visgeur is versterkt.
3. De ontledende drijflaag: het water is bedekt met een blauwe of witte schuimlaag. Het water ruikt nu naar rottende planten.
Hoe herken je blauwalg?
De naam ‘blauwalg’ is eigenlijk een beetje misleidend. Blauwalg is namelijk lang niet altijd blauw. Het kan bijvoorbeeld ook bruin of groen van kleur zijn. De alg zorgt er vaak voor dat er een olieachtige laag op het water ligt. Ook kan het water gaan ruiken naar rotte vis. Vissen kunnen namelijk ook slecht tegen de blauwalg, omdat deze het zuurstof uit het water haalt. Hierdoor liggen er ook dikwijls dode vissen en planten in het water.
Wat zijn de symptomen van blauwalg?
Bij contact met blauwalg krijgen veel zwemmers eerst last van een geïrriteerde huid en ogen. Krijg je de blauwalg binnen, bijvoorbeeld via je neus of mond, dan kun je ook last van buikklachten, diarree en misselijkheid/braken krijgen. Andere symptomen zijn: hoofdpijn, huiduitslag, maagkramp, een pijnlijke of rode keel, oorpijn, lopende neus of gezwollen lippen. Wanneer je veel water hebt binnengekregen is een bezoek aan de huisarts verstandig.
Wat zijn de gevolgen van blauwalg voor kinderen en honden?
Sommige blauwalgen zijn giftig. Helaas komen deze giftige blauwalgen veel voor in Nederland. Voor volwassen mensen zijn de symptomen bij ‘besmetting’ door giftig blauwalg vervelend. Voor kinderen en honden kan het zelfs levensgevaarlijk zijn. Kinderen zijn kwetsbaarder en krijgen doorgaans meer water binnen tijdens het spelen. Een bezoek aan de huisarts is dan al snel raadzaam. Binnen een paar uur na het contact met het besmette water kan een hond al ademhalingsproblemen krijgen. Het dier wordt sloom, kan gaan braken en last hebben van diarree. Soms krijgt de hond zelfs epileptische aanvallen. Bij dergelijke klachten is het belangrijk dat de hond snel gaat braken.
Hoe kan besmetting door blauwalg worden voorkomen?
Rijkswaterstaat houdt het water goed in de gaten. Het is echter heel lastig om blauwalg te verwijderen uit het water. Regelmatig worden nieuwe methoden gevonden om blauwalgen te verwijderen, maar deze zijn volgens Rijkswaterstaat niet altijd en overal toepasbaar.
Zelf kun je opletten waar je (met de hond of kinderen) gaat zwemmen. Zwem altijd bij een officiële zwemwaterlocatie. Deze zijn te vinden op de www.zwemwater.nl. Op deze website kun je onder meer zien of toegang tot het zwemwater betaald of gratis is. Ook kun je controleren welke voorzieningen er aanwezig zijn en of er blauwalg geconstateerd is.