Ingezonden bericht
In Nederland ben je verplicht om een aantal verzekeringen af te sluiten. Hierbij kun je denken aan een basis zorgverzekering. Iedereen die 18 jaar of ouder is en in Nederland loon, uitkering of pensioen ontvangt is verplicht om zo’n verzekering af te sluiten. Ook als je de eigenaar bent van een motorvoertuig ben je verplicht om een WA verzekering af te sluiten. Een auto, motor en brommer zijn een aantal voorbeelden van zo’n motorvoertuig, maar geldt dit ook voor een boot?
Niet wettelijk verplicht
Nee, als je een boot op je naam hebt staan dan ben je in Nederland niet wettelijk verplicht om een bootverzekering af te sluiten. In het buitenland kan dit anders zijn. In een aantal landen geldt er namelijk wel een verplichting om je boot te verzekeren. Houd hier dus rekening mee als je van plan bent om het buitenland te ontdekken in je boot. Over het algemeen kun je in de voorwaarden van de botenverzekering lezen voor welke landen dit geldt.
Grote steden in Nederland
Als je er voor hebt gekozen om een verzekering af te sluiten voor je boot dan geldt in de grote steden een verhoogd risico. Hierdoor hebben verzekeraars besloten om geen WA beperkt casco of WA casco aan te bieden aan de eigenaren van boten in de grote steden. Alsnog kan de WA verzekering dan wel genomen worden. Ook geldt er een uitzondering voor de boten in de stad die een ligplaats hebben in een bewaakte jachthaven. Ditzelfde geldt voor boten die zijn gestald op een afgesloten terrein.
Aanvullende dekkingen
Je kunt bij een bootverzekering kiezen voor een aantal aanvullende dekkingen, al hoef je deze natuurlijk niet beslist te nemen. De twee aanvullende dekkingen die beschikbaar zijn, zijn ongevallen opvarenden en verhaalsrechtsbijstand. De Ongevallen Opvarenden dekking biedt een uitkering als er bij een ongeval één of meerdere opvarenden komt te overlijden of blijvend invalide raken. De Verhaalsrechtsbijstand dekking zorgt er juist voor dat je kosten worden gedekt als gevolg van het verhalen van schades op de tegenpartij bij een contractueel geschil met betrekking tot de aan- of verkoop van de boot.