Je bent jong, bent veel op het water te vinden en oriënteert je voor een opleiding of eerste baan die echt bij je past. Of je bent al iets ouder, werkt volop aan je carrière, maar denkt erover om te switchen naar een baan met méér ruimte voor passie en vrijheid. Houd je van boten en varen en heb je commercieel talent? Dan is het beroep jachtmakelaar misschien wel iets voor jou. Maar wat houdt het beroep jachtmakelaar eigenlijk in?
Wat doet een jachtmakelaar?
Als jachtmakelaar ben je gespecialiseerd in de aan- en verkoop van motorboten en/of zeilboten. Je bent de schakel tussen de verkoper en de koper. Maar als jachtmakelaar doe je natuurlijk veel meer dan het samenbrengen van vraag en aanbod. Zo lever je ook vaak aanvullende diensten als aankoopbegeleiding, verkoopbegeleiding, het taxeren van motorboten en zeilboten en treed je op als adviseur en bemiddelaar.
Het handelswaar, het jacht, heeft vaak een aanzienlijke waarde. Dit maakt de specialistische kennis van de jachtmakelaar extra belangrijk. Een goede jachtmakelaar kan met zijn kennis, ervaring en adviezen veel problemen oplossen of nog beter: voorkomen. Als jachtmakelaar ken je de markt en de boten en behoud je kopers en verkopers voor valkuilen. Je bent een spin in het web van de botenbranche. Met je uitgebreide netwerk weet je altijd een partij die kan helpen om eventuele aandachtspunten aan een schip te verhelpen. Ook zorg je als jachtmakelaar voor de juridische en financiële afhandeling, zoals het scheepsdossier en de benodigde keurmerken.
Het is in Nederland niet verplicht om bij de bootverkoop gebruik te maken van een jachtmakelaar. In de meeste gevallen is dit echter wel raadzaam, zeker bij boten met een hogere waarde. De jachtmakelaar neemt hierbij veel werk uit handen en zorgt ervoor dat alles op de juiste wijze wordt afgehandeld.
Wat moet je kunnen als jachtmakelaar?
Een goede jachtmakelaar heeft allereerst bovengemiddeld verstand van boten en varen. Wat zijn de kenmerken van de verschillende merken en modellen? Wat zijn de hedendaagse trends? Anders dan bij auto’s en huizen is het voor boten vaak lastiger om het object op waarde te schatten. Zeker wanneer het geen seriebouw betreft en er weinig referenties op de markt zijn. Het is daarom belangrijk dat de jachtmakelaar zoveel mogelijk kennis heeft van het jacht en dit op een goede manier kan overbrengen op een potentiële koper. De booteigenaar kan hierbij helpen met bijvoorbeeld keuringsrapporten.
Naast de botenkennis is commercieel inzicht van belang. Een professionele jachtmakelaar kent de botenmarkt van binnen en van buiten. Hij of zij adviseert zijn of haar klanten over de beste verkoopmethode en kan zelf goed onderhandelen. Daarnaast ben je als jachtmakelaar vaak een halve marketeer en soms zelfs fotograaf. Goede marketing is immers vaak essentieel om tot een zo hoog mogelijke verkoopprijs te komen. De bootinformatie moet op orde zijn met goede foto’s, eventueel een video en pakkende en uitgebreide bootbeschrijvingen. Daarna moet deze informatie de potentiële kopers natuurlijk ook bereiken. Dit kan middels de eigen site van de jachtmakelaar en een verkoopbrochure, maar vaak is er méér nodig om de aandacht te trekken. Zoals een advertentie op een grote botensite als YachtFocus.com, in een botenmagazine als YachtFocus Magazine, op social media en door promotie op botenbeurzen.
Een andere belangrijke competentie is: netwerken. Een jachtmakelaar is vaak afhankelijk van diensten van andere partijen. Omdat je als jachtmakelaar met veel verschillende (soorten) mensen te maken hebt, zijn goede communicatieve vaardigheden essentieel. Je moet zelfstandig zijn, maar ook goed kunnen samenwerken en soms een beetje lef tonen.
Een ander belangrijk onderdeel van het werk als jachtmakelaar is het verkrijgen en behouden van inzicht en controle. Niet alleen de bootgegevens dienen goed te worden bijgehouden, maar ook de gegevens van klanten en andere contacten. Dit is nodig voor bijvoorbeeld mailings en belacties. Ook moet je goed in de gaten houden welke zaken al door je collega’s zijn opgepakt. Een professionele aanpak wekt vertrouwen bij kopers en verkopers. Gelukkig zijn er systemen op de markt die dit kunnen vergemakkelijken. YachtFocus All-in-one CRM bijvoorbeeld is een moderne oplossing voor het beheren en distribueren van bootdata, relatiebeheer (CRM) en handige managementinformatie (MIS).
Is er een opleiding voor jachtmakelaars?
Het beroep jachtmakelaar is geen beschermd beroep. Dit betekent dat het niet verplicht is om beroepskwalificaties te hebben. In theorie kan iedereen zich een jachtmakelaar of taxateur noemen. Wel kan een jachtmakelaar zich onderscheiden met diploma’s en certificaten. Zo zijn er diverse passende, bredere studies op MBO-, HBO- en WO-niveau gericht op commercie, bedrijfseconomie, makelaardij en/of maritieme techniek. Ook is het mogelijk om je al tijdens de opleiding te specialiseren in de botenmarkt. Zo wordt er onder meer op het ROC Friese Poort en de IVA Business School op MBO-niveau nautisch onderwijs gegeven. Watersportbedrijven zoeken ook vaak enthousiaste HBO’ers voor de functie Jachtmakelaar. Onder meer NHL Stenden Hogeschool, Breda University of Applied Services, Scheepvaart- en Transportcollege en IVA Business School bieden HBO-opleidingen aan toegespitst op de jachtbouw en watersportwereld.
Daarnaast is het mogelijk om een erkende jachtmakelaar te worden. De branchevereniging European Maritime Certification Institute (EMCI) heeft een certificering in het leven geroepen om de kwaliteit te bewaken onder de aangesloten jachtmakelaars. EMCI registreert en certificeert jacht- en scheepsmakelaars, experts pleziervaartuigen, havenmeesters en maritieme arbiters en mediators. Alle EMCI certificaathouders hebben een professionele beroepsopleiding gevolgd, zijn verplicht een theorie- en praktijkexamen af te leggen en worden getoetst op ervaring. Voor diverse lidmaatschappen bij brancheverenigingen zoals de NBMS en HISWA is bepaalde theoretische kennis en relevante werkervaring (vaak minimaal 4 jaar) verplicht om volwaardig lid te worden.
Hoeveel verdien je als jachtmakelaar?
Een jachtmakelaar is werkzaam bij een jachtmakelaardij. Dit kan in loondienst zijn of op ZZP-basis. Daarnaast is het ook mogelijk om je eigen jachtmakelaardij op te zetten; relatief veel jachtmakelaars zijn zelf ondernemer.
En dan het salaris van een jachtmakelaar: een jachtmakelaar in loondienst verdient afhankelijk van leeftijd, opleiding en verantwoordelijkheid vaak tussen de 1800 en 4000 euro bruto per maand. Omdat het een commerciële functie is, zijn de verdiensten veelal afhankelijk van je behaalde verkoopresultaten. Soms vraagt een jachtmakelaar zijn of haar opdrachtgevers om een financiële bijdrage voor bijvoorbeeld de bootschoonmaak of marketingdoeleinden. Er wordt echter pas echt verdiend bij de verkoop van de boot; dan betaalt de klant een courtage. Een zelfstandig werkende jachtmakelaar is hier sterk van afhankelijk.
Wat kun je als jachtmakelaar verder verwachten?
Als jachtmakelaar geniet je doorgaans van veel vrijheid. Wie denkt de hele dag rond te kunnen varen heeft het mis; veel werk gebeurt doorgaans gewoon ‘aan land’. Wel werk je relatief zelfstandig en ben je regelmatig van kantoor voor bezichtigingen op locatie en/of botenbeurzen. Zeker wanneer de jachtmakelaardij zonder verkoophaven werkt. Een rijbewijs is dan ook vaak vereist. Verder betekent werken in de watersportbranche veelal veel weekendwerk: op zaterdag en/of zondag zijn de meeste kantoren geopend voor bezichtigingen. Tot slot vereist deze job veel enthousiasme, klantvriendelijkheid en doorzettingsvermogen. Beheers je het vak goed, dan heb je misschien wel de mooiste baan van Nederland.