Ingezonden bericht
Voor vele booteigenaren is het onderhoud van de onderkant van de boot een lastige klus. Kies je ervoor om een nieuwe antifouling laag over het schip aan te brengen of laat je het antifouling eerst verwijderen?
1. Fouling boot
Fouling is in twee groepen te onderscheiden. We onderscheiden microfouling en macrofouling. De eerst genoemde is de vorming van een film van micro-organismen die zich vastzetten op de scheepsromp. Macrofouling is het vasthechten van grotere organismen zoals mossels, bepaalde soorten wormen, zeepokken en zeewier.
2. Antifouling
De ophoping van de organismen op het onderwaterschip leidt tot snelheidsverlies en een hoger brandstofverbruik. Ook kan het onderwaterschip aangetast worden wat leidt tot corrosie bij stalen boten of osmose bij polyester boten. Op den duur betekent dit waardeverlies voor het schip. Om dit te voorkomen breng je een antifouling aan. Antifouling is een verf waar biociden en aangroeiwerende middelen aan zijn toegevoegd. Gemiddeld gaat een antifouling vijf jaar mee afhankelijk van de tijd dat de boot in het water ligt. Wordt een boot elk jaar op het droge gestald dan gaat de antifouling langer mee.
3. Verf
Antifouling verwijderen dient te gebeuren als oude verflagen los laten en er blaarvorming is opgetreden onder de verflagen. Jaarlijks onderhoud volstaat met de reiniging en ontvetting van het onderwaterschip om vervolgens een nieuwe antifouling laag aan te brengen.
4. Zacht en hard
Er zijn zachte en harde antifoulings. Harde antifouling is een onderwaterverf waarbij na verloop van tijd de biociden verdwijnen. Uiteindelijk blijft slechts de verflaag over. Harde antifouling is met name geschikt voor snelle schepen of boten die vaak droogvallen. Zachte antifouling is een zelfslijpende onderwaterverf die elke keer een dun laagje afslijpt. Na verloop van tijd verdwijnt de antifouling en dient opnieuw aangebracht te worden. Zachte antifouling is vooral geschikt voor minder snel varende schepen.
5. Veiligheid
De coating van International antifouling Micron Plus van Nautic Gear beschermt het onderwaterschip voor boten die varen in zoet, zout en brak water. Antifouling is een chemisch product wat schadelijk is voor de huid. Voor de eigen veiligheid dien je je goed te beschermen met Nitril handschoenen, een wegwerpoverall, veiligheidsbril en stofmasker.