Het is watersporters toegestaan om toiletwater zelf zuiveren aan boord van hun pleziervaartuig. Bootbezitters mogen toiletwater niet zomaar overboord pompen; dat werd in 2009 vastgelegd in het Besluit Lozen Buiten Inrichtingen. Vuilwatertanks en droogkorrels waren tot nu toe de alternatieven. Daar komen nu zuiveringssystemen bij.
Jeroen van den Heuvel, hoofd Ledenservice bij HISWA Vereniging: “Wij zijn blij dat de overheid de wet heeft aangepast. De Minister van Infrastructuur en Waterstaat hanteerde daarbij de belangrijkste eisen uit de Zwemwaterrichtlijn als norm voor het filteren. Als daar aan wordt voldaan, mogen watersporters voortaan gezuiverd toiletwater lozen.”
Zuiveringssysteem aan boord
Hiervoor hebben watersporters een zuiveringssysteem aan boord nodig. Dit biedt grote voordelen in vergelijking tot bijvoorbeeld het inbouwen van een vuilwatertank. Een vuilwatertank is relatief duur en kan stankoverlast geven. Een zuiveringsinstallatie is eenvoudiger in aanschaf en geeft geen stankoverlast. Er wordt immers geen toiletwater opgeslagen aan boord.
Urine ongezuiverd lozen
De nieuwe regeling staat toe dat urine ongezuiverd kan worden geloosd. In de nieuwe Omgevingswet die naar verwachting in 2021 ingaat, komt een regeling voor het verzegelen van afsluiters voor boordtoiletten en vuilwatertanks. Daarover wordt nog overleg gevoerd met de watersportpartijen waaronder Watersportverbond en HISWA Vereniging.
Schaars aanbod
Op dit moment zijn er nog weinig passende zuiveringssystemen op de markt. “Hier liggen kansen voor leveranciers in de watersportsector. Wij gaan direct met hen in gesprek om de ontwikkeling van dergelijke zuiveringssystemen te stimuleren. Onder de voorwaarde dat het gezuiverde water voldoet aan de Europese normen voor zwemwater. Daar zullen zwemmers ook blij mee zijn”, besluit Van den Heuvel.