Het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat bereidt een wijziging voor van de Regeling lozen buiten inrichtingen (Rlbi). Sinds 2009 is het verboden om ongezuiverd toiletwater van pleziervaartuigen te lozen. Wie dit wel doet, riskeert een boete van 160 euro. Ook een opslagtank aan boord heeft nadelen. Aan eigenaren van pleziervaartuigen wordt nu een alternatief geboden voor de opslagtank aan boord: een zuiveringsinstallatie aan boord. Maar ook deze oplossing brengt een aanzienlijke kostenpost met zich mee.
Alternatief voor opslagtank
Na zuivering mag het toiletwater namelijk wél geloosd worden; de wijziging van deze regeling legt de eisen vast voor zo’n waterzuiveringsinstallatie aan boord. Daarmee wordt een alternatief geboden voor de opslagtank voor toiletwater, die veel ruimte inneemt, extra ballast vormt, soms vreemde geuren verspreidt en regelmatig moet worden leeggepompt bij jachthavens met een ontvangstinstallatie, aldus het ministerie.
Schoner zwemwater
Fabrikanten en leveranciers van zuiveringsvoorzieningen voor toiletwater krijgen met de regeling de mogelijkheid om apparatuur op de markt te brengen. Dit onder de voorwaarde dat het gezuiverde water voldoet aan de Europese normen voor zwemwater en voor de apparatuur een typegoedkeuring is afgegeven, zoals beschreven in de regeling. De regeling zou de gezondheid van de zwemmers beter moeten beschermen.
Naar verwachting gaat de booteigenaar ongeveer 2500 euro per installatie betalen.
Inspraak
Watersporters en anderen belanghebbenden hebben tot en met 16 mei de tijd om een reactie te geven op alle onderdelen van de conceptregeling en de bijbehorende toelichting. Deze zijn te vinden op www.internetconsultatie.nl
Lees ook het artikel www.ad.nl