Sinds 2014 is Stichting Noordzeeboerderij aan het werk om zeewierboerderijen op de Noordzee te realiseren. Zeewier is duurzaam voedsel voor mens, dier en plant. Noordzeeboerderij werkt aan land met zo’n 90 organisaties aan sectorontwikkeling, maar ook op zee. Op de Noordzee heeft zij het North Sea Innovation Lab (NSIL). Dit is een testlocatie op 12 kilometer uit de kust van Scheveningen. Bij pionieren hoort ook tegenslag zo merkte Noordzeeboerderij deze week nog, twee schepen voeren dwars door het gebied heen. De stichting roept schippers op zorgvuldig om het innovatielab heen te varen.
Flinke schade
Het zeewier heeft licht nodig om te groeien. Daarom ligt de ‘boerderij’ dicht tegen het wateroppervlak. Afgelopen woensdag werd de Noordzeeboerderij door de Kustwacht geattendeerd op het feit dat een schip door het testgebied was gevaren. Het offshore innovatie lab is niet toegankelijk voor scheepvaart en is daartoe afgezet met vaarwegmarkering van Rijkswaterstaat en zodanig aangegeven op de recente digitale kaarten. Deze markeringen hebben afgelopen woensdag niet kunnen voorkomen dat een boot dwars door de pilotinstallatie is gevaren. De installatie raakte hierbij zwaar beschadigd en er zijn meerdere teeltlijnen met zeewieren afgescheurd.
Tweede keer
Een week eerder was het ook al raak bij de zeewierpioniers, toen voer een groot vrachtschip van meer dan 100 meter door het gebied heen dat zo’n 600ha (6 km2) groot is. De geschatte schade bedraagt ruim 10.000 euro.
Herstel
Ondanks deze schade is de installatie veilig. Er worden herstelwerkzaamheden gepland door Noordzeeboerderij om de installatie weer 100% productief te hebben. Aankomende periode zullen er herstelwerkzaamheden moeten worden uitgevoerd. De testlocatie is belangrijk voor onder andere onderzoek naar de toegevoegde waarde van zeewierteelt voor het Noordzee-milieu, voedsel- en grondstoffenproductie en lokale bedrijvigheid. De visie van Noordzeeboerderij is dat er gemengde boerderijen op zee komen voor energie (wind en/of zon), voedsel (zeewieren en scheldieren) en natuur. Het is de ambitie vanuit de zeewiersector om vanaf 2030 op 500 km2 multifunctionele zeeboerderijen binnen windparken te ontwikkelen. Dat staat gelijk aan 25% van de windparken op zee die in 2030 werkend zijn.
Diverse pilots
Het Zeewierplatform van Noordzeeboerderij is in 2014 gestart om kennis te delen en samenwerking te stimuleren binnen de zeewierketen. Op het NSIL kunnen meerdere pilots en onderzoeken tegelijkertijd gehuisvest worden. Deze zomer komt er een pilot met drijvende zonnepanelen, start een Europese test met zeewier gecombineerd met mosselzaad-invang en begint mogelijk een proef met kreeften- en krabbenkooien. In totaal is er op het North Sea Innovation Lab ruimte voor zes pilots. De locatie is vergund voor een periode van tien jaar.
Meer informatie is te vinden op www.noordzeeboerderij.nl