Het klinkt wellicht wat vreemd, maar het is nu ook mogelijk om ‘een knuffelwand’ aan boord te realiseren. In de bestaande douche of kajuitruimte kan dit op een eenvoudige wijze gerealiseerd worden met het Click & Go klimaatsysteem.
Zo werkt het
Op de bestaande wand van de ruimte wordt een C&G-element met een dikte van 12 mm aangebracht met hierin een watervoerende of een elektra verwarmingskabel. Deze wordt vervolgens weer afgedekt met een aluminiumplaat of tegelafwerking. Dit geeft een wandverwarmingssysteem voor een optimaal comfort in de ruimte.
Behaaglijk warm of juist verfrissend koel
Zo wordt het systeem zeer efficiënt en duurzaam, zelfs in de winter is een maximale watertemperatuur van maximaal 50° Celsius voldoende om het behaaglijk warm te krijgen. Zomers kan met het koelen tot een oppervlaktetemperatuur van ca 17° Celsius waardoor een verkoelend klimaat wordt gerealiseerd.
Een veilige gladde wandafwerking voorkomt dat er bij eventueel zwaar weer verwondingen veroorzaakt worden door een aanwezige wandradiator. Daarnaast is de oppervlaktetemperatuur van circa 31 °C zo laag dat deze geen gevaar vormt voor verbranding. Deze oppervlaktetemperatuur wordt door middel van een thermostaatkraan gerealiseerd. Ook handig: het knuffelwandsysteem kan op een bestaande installatie worden aangesloten.
Snelle montage
De handzame Click & Go kunststof (PP)-tegel van dit systeem heeft een voorgevormde sleuvenpatroon, dat fabrieksmatig is aangebracht. De C&G-tegel, met een afmeting van 36 bij 36 cm en met een dikte van 1,20 cm, kan op een heel eenvoudige wijze op de wand worden gemonteerd. Middels de voorgeboorde gaten kunnen de elementen op een snelle wijze met behulp van pluggen en schroeven op de wand bevestigd kunnen worden.
Optimale warmteverdeling
Nadat de C&G-tegelelementen gemonteerd zijn, wordt het leidingsysteem in de voorgevormde sleuven gedrukt, in een meanderend patroon. Door het meanderend patroon ontstaat een optimale verdeling van het leidingtracé op de wand, waardoor er een optimale warmteverdeling van het oppervlak ontstaat.
Extra bescherming
De leiding zit opgesloten in de sleuven van de C&G-tegelelementen waardoor een gezekerde bescherming van het leidingsysteem is gewaarborgd. Hierdoor is er een minimale kans op beschadiging van het leidingsysteem tijdens het aanbrengen van de tegelafwerking of specie-laag. De eventuele bestaande elektradozen voor stopcontacten of schakelaars en sanitaire aansluitingen kunnen eenvoudig worden opgehoogd met behulp van de opzet ringen of fittingen.
Niet verticale, maar horizontale montage
Een belangrijk montage aspect is dat de watervoerende leiding in een horizontaal montage patroon van onder naar boven worden gemonteerd. “Het monteren van een verticaal montage patroon is sterk af te raden omdat er dan luchtbellen ontstaan, die een verstoring veroorzaken in het functioneren van het wandsysteem,” aldus Reinoud. J. Vooijs van Havobol Leidingsystemen.
Op de bestaande aanvoer en retour
Het aansluiten van het leidingsysteem kan op de bestaande aanvoer/retour van de eventuele aanwezige leidingen van het cv-systeem, of gebruikmakend van het koelwater van de motor. Wandverwarmingssystemen kleiner dan circa 10 m2 kunnen zelfs zonder pompset/verdeler geplaatst worden. Het verdient de aandacht dat wanneer zo’n systeem wordt geplaatst, de overige radiatoren in de overige ruimten waterzijdig worden ingeregeld.
Optimaal rendement
Om een optimaal rendement te verkrijgen, is het aan te raden de wandafwerking te voorzien van een keramisch of aluminium wandafwerking, wat een accumulerende werking heeft. De totale dikte met de aluminiumafwerking bedraagt 13 mm. De alu afwerking is op RAL kleur/motief specificatie leverbaar. Optioneel kan ook een spiegelwand in het systeem opgenomen worden.