Pleziervaart is de ultieme manier om te ontspannen, maar bij schade aan een kostbaar jacht zit u opgescheept met zorg en spanning. De verzekeraar zal een schade-expert inschakelen die de oorzaak, omvang en herstelkosten objectief rapporteert. Maar hoe weet je of de schade-expert deskundig is? In de pleziervaart zijn meerdere brancheorganisaties actief die de kwaliteit van de schade-expert waarborgen. CED legt u uit hoe zij dit doen.
Onder redactie van CED Recreatie
Dit artikel verscheen ook in YachtFocus Magazine nummer 152 (editie juni 2017)
NIVRE
De grootste brancheorganisatie voor schade-expertises is het NIVRE, het ‘Nederlandse Instituut Voor Register Experts’, waar ruim 1300 experts zijn ingeschreven, verdeeld over 8 branches. De sub-sectie ‘Pleziervaart’ valt onder ‘Scheepvaart en techniek’. Het NIVRE hanteert gedragsregels, verzorgt opleidingen en stelt het halen van ‘permanente educatiepunten’ verplicht. Ingeschreven experts staan te boek als ‘NIVRE register experts’ en veel rechters, advocaten en verzekeraars zetten alleen experts in met deze titel. Om register expert te worden moet je minimaal 5 jaar fulltime als schade-expert hebben gewerkt en diverse vaktechnische en algemene studiemodules in het expertise-vak volgen.
NVEP
Een actieve brancheorganisatie in de pleziervaart expertises is het NVEP, de ‘Nederlandse Vereniging Experts Pleziervaartuigen’. Experts die bij deze vereniging zijn aangesloten zijn echt gespecialiseerd in de pleziervaart en hebben een zware toelatingstoets moeten afleggen. Ook een ballotage maakt deel uit van de toelatingsprocedure. De vereniging heeft meerdere bijeenkomsten per jaar, met educatieve insteek en informeel onderling overleg. Uitwisselen van ervaringen en verbreden van kennis staat daarbij centraal. Het NVEP stelt richtlijnen en procedures op waar de expert op kan terugvallen. Het NVEP stelt verplichtingen aan de aanwezigheid bij de bijeenkomsten. Een ingeschreven expert draagt de titel ‘NVEP Qualified Yacht Surveyor’.
EMCI
Een brede brancheorganisatie in de watersport is het EMCI, ‘European Maritime Certification Institute’. Deze branchevereniging is ‘approved’ door onder andere het ICC en het Lloyd’s Register. Bij het EMCI zijn er naast schade-experts onder andere ook jachtmakelaars, jachthavens, taxateurs en havenmeesters ingeschreven. Het EMCI heeft een internationaal karakter en ook hier zijn er strenge toelatingseisen en moet ruime ervaring worden aangetoond. Permanente educatie is nodig om het lidmaatschap te waarborgen. Een ingeschreven expert staat als ‘EMCI Registered Yachtsurveyor’ te boek.
HISWA Vereniging
Brancheorganisatie HISWA Vereniging is belangenbehartiger voor ondernemingen in de watersport. Naast een aantal andere bedrijfsgroepen kent
HISWA ook de bedrijfsgroep HISWA Experts. Dat zijn bedrijven die het HISWA Qualified Yacht Surveyor logo voeren. Ze worden streng geselecteerd en moeten aan allerlei eisen voldoen. Zo moeten de experts op minimaal HBO-niveau zijn opgeleid, een flink aantal jaren ervaring hebben en hun vakkennis up-to-date houden. Daarnaast werken zij met universele keuringsrapporten en documenten. De HISWA Experts zijn verplicht de HISWA Algemene Voorwaarden voor Expertise toe te passen. Deze voorwaarden zijn tot stand gekomen in overleg met de Consumentenbond en ANWB. Hiermee weten zowel de experts als hun klanten precies waar ze aan toe zijn.
ANWB
De consumentenorganisatie ANWB, tegenwoordig de ‘Koninklijke Nederlandse Toeristenbond ANWB’, had een eigen team watersportexperts die werden ingezet voor onderzoeken, keuringen, taxaties en het schrijven van artikelen in de Waterkampioen. De ANWB verkoopt ook verzekeringen, waardoor deze deskundigheid steeds meer werd ingezet voor schade-expertises. Er werd een apart expertisebureau opgezet, Garantex, waarin de ANWB experts werden opgenomen, aangevuld met schade-experts uit de markt. Op 1 januari 2015 heeft CED (‘Centrale Expertise Dienst’) Garantex overgenomen. Deze watersportexperts hebben jarenlange ervaring, leveren kwaliteit en werken nu onder een van de branches van het NIVRE, de NVEP en/of de EMCI.
Meer weten over de diensten van CED Recreatie?
Kijk op www.ced.group, bel CED op telefoonnummer + 31 (0)10 284 34 00 of stuur uw vraag per e-mail naar recreatie@ced.group. Wij helpen u graag verder.