De belangrijkste ankerplaats van de Gouden Eeuw bij Texel levert opnieuw een vondst van wereldformaat. Na ‘de jurk’ wordt uit hetzelfde 17e-eeuwse wrak nu een oosters gewaad – een kaftan – getoond. Deze is slechts tien dagen te zien in Museum Kaap Skil op Texel van 16 t/m 25 juni, tijdens Sail Den Helder en de Pre-Sail bij Texel.
De belangrijkste ankerplaats ter wereld
In juni vinden Sail Den Helder (22-25 juni) en de Pre-Sail bij Texel (21-22 juni) plaats. Vele historische schepen gaan op 21 juni voor anker bij Oudeschild; daar waar in de Gouden Eeuw de meest belangrijke ankerplaats ter wereld was. Wat we niet met het blote oog zien, is dat op de zeebodem nog honderden scheepswrakken getuigen van deze glorietijd.
Na de ‘jurk’ nu een kaftan
April 2016 werd in Museum Kaap Skil een zeer exclusieve zeventiende-eeuwse jurk gepresenteerd, die door lokale duikers was opgedoken bij een scheepwrak voor de kust van Texel. Een wereldwijd unieke vondst; er is nauwelijks kleding uit de zeventiende eeuw bewaard gebleven. Dit nieuws ging de hele wereld over. Maar de jurk is niet het enige kledingstuk dat van de zeebodem bij Texel kwam. Een onderzoeksteam heeft onlangs een ander opgedoken kledingstuk bestempeld als een minstens even belangrijke vondst als de jurk. Een zijden kaftan, vermoedelijk gedragen door een vrouw of een kind. “Toen we de vondst voor het eerst zagen, waren we zo betoverd door de jurk, dat we niet door hadden dat ook dit kledingstuk bijzonder uniek is”, aldus medewerkers van Museum Kaap Skil. De jurk en andere vondsten verwezen meer naar de Stuarts en zeer hoge adel uit het noordwesten van Europa. Deze vondst verwijst naar het Ottomaanse rijk: in Constantinopel droegen de elite en leden van de hofhouding van de sultan dergelijke weelderige kaftans. De kaftan is zeer kwetsbaar. Daarom is het heel bijzonder dat het straks 10 dagen te zien is in Museum Kaap Skil van 16-25 juni.
Van Turkije naar Texel
Een kaftan is een traditioneel kledingstuk uit het Midden-Oosten, dat in de zeventiende eeuw door zowel mannen als vrouwen gedragen werd. De zijden kaftan heeft een velours-achtig uiterlijk en is gemaakt zoals kleermakers in het Ottomaanse Rijk dat deden. De stijl van de grote zilveren knopen op het kledingstuk wordt in historische bronnen als ‘Perzische stijl’ aangeduid. De luxe stof, grote knopen en dure kleurstoffen wijzen op een welgestelde eigenaar. Ook de jurk en eerder gepresenteerde vondsten verwezen naar personen uit de hogere klassen, mogelijk zelfs naar het Engelse koninklijk huis.
Kort te zien
De vezels van de oosterse kaftan zijn zeer kwetsbaar, maar wel vrij goed geconserveerd. Lokale duikers en de conservator zijn regelmatig aanwezig in Museum Kaap Skil om te vertellen over deze spectaculaire vondst.
Onderzoek in volle gang
Alle vondsten uit het wrak zijn eigendom van Provincie Noord-Hollland en liggen in depot in archeologiecentrum Huis van Hilde. Daar worden ze alleen uitgehaald voor onderzoek. Dit gebeurt door een team van internationale experts, waaronder de School of Historical Dress in Londen, gecoördineerd vanuit de Universiteit van Amsterdam. In Kaap Skil is te zien wat precies wordt onderzocht en wat de eerste bevindingen zijn. Om gedurende de onderzoeksperiode het publiek toch de kans te geven het spraakmakende textiel met eigen ogen te aanschouwen is de kaftan tien dagen exclusief te bezichtigen in Kaap Skil. Daarna verdwijnt ook dit unieke kledingstuk weer in depot voor verder onderzoek. Beoogd is de vondsten uiteindelijk in een permanente tentoonstelling in Museum Kaap Skil te kunnen tonen.