Het is bij iedereen bekend dat als een boot in het water ligt deze aangroeit met bijvoorbeeld algen, schaaldieren en zeepokken. Deze aangroei zorgt ervoor dat het brandstofverbruik stijgt en de snelheid vermindert. Om dit tegen te gaan brengen we vaak jaarlijks antifouling aan, maar dat is weer slecht voor het milieu. ‘Varen doe je Samen’ helpt de watersporter op weg.
Het verschil tussen antifouling en onderwaterverf is dat antifouling toevoegingen zoals koper bevat. Deze stoffen zorgen ervoor dat de boot niet aangroeit, maar zijn ook giftig voor mensen, dieren en planten. Onderwaterverf bevat deze stoffen niet en is dan ook vaak goedkoper. Het vormt alleen een beschermlaag voor het onderwaterschip maar werkt verder niet tegen aangroei.
Watersporters gebruiken nog te vaak middelen om de aangroei van hun boot tegen te gaan, die verboden zijn. Dit is niet verrassend; het is erg onduidelijk geworden voor ze wat nu eigenlijk wel en niet mag en wat eventuele alternatieven zouden kunnen zijn. Als watersporter kun je zelf bijdragen aan een betere waterkwaliteit door na te gaan wat nu eigenlijk nodig is om de aangroei te voorkomen.
Veel verboden middelen zijn helaas wel te koop via het internet. Het smeren hiervan is echter wel strafbaar. Bij een controle riskeer je een boete van € 2.500,– en de laag moet weer verwijderd worden.
Op www.varendoejesamen.nl vind je meer informatie. Hier is ook een lijst te vinden met middelen die wel zijn toegestaan in Nederland.
Of bekijk onderstaande video van Milieu Centraal: