De laatste technieken en ontwikkelingen op watersportgebied worden volgende maand getoond om de HISWA Amsterdam Boat Show. In het zogeheten ‘InnovationLAB’ komen alle marktontwikkelingen, trends en innovaties samen. In samenwerking met TU Delft Dreamteams, InnoSportLab Den Haag, Ortega Submersibles BV en Q-concepts, worden ook dit jaar weer verschillende innovatieve projecten gedemonstreerd, waarmee de interactie met en beleving voor de bezoeker centraal staat. Zo wordt een coachboot voorzien van de nieuwste technieken gedemonstreerd, zijn er onderzeeboten aanwezig en kan de bezoeker met ergometers ervaren wat het verschil is tussen roeien met en zonder hydrofoils. Daarnaast worden de genomineerde producten voor de ‘HISWA Product van het Jaar’-verkiezing tentoongesteld. De HISWA vindt plaats van 16 tot en met 20 maart in RAI Amsterdam.
Coachboat
Het InnoSportLab Den Haag toont een coachboot voorzien van de nieuwste technieken. De boot, die ook tijdens de Olympische Spelen in Rio de Janeiro gebruikt wordt, is uitgerust met Sailmon Wheather Telemetry (windmeetapperatuur) en een sensor voor hellingshoek (coachingstechniek). Ook is een meetboei aanwezig, die zeilers en coaches van wind- en stroming gegevens voorzien op een zeillocatie. Bezoekers kunnen experimenten met stormparaplu’s bekijken, spelen met een app die informatie verzamelt voor zeilcoaches en zelf in de coachboot stappen. Ook is te ervaren hoe koelvesten werken, die zeilers en surfers gebruiken om zich te koelen voor en tussen wedstrijden in warme landen. Daarnaast worden alle afzonderlijke projecten via een beeldscherm toegelicht.
Ortega onderzeeboot
Ortega Submersibles BV ontwikkelt en produceert Diver Delivery Vehicles. Duikers zijn in hun snelheid en bereik erg beperkt en kunnen weinig materialen meenemen. De LifePo aangedreven Ortega Submersibles hebben een snelheid tot 15km/u boven én onderwater en hebben een bereik tot wel 150km. Tevens zijn er grote cargoruimtes aan boord. Hierdoor kunnen onderwaterarcheologen, maritiem biologen en andere avonturiers hun werk beter en vooral goedkoper doen. Op het InnovationLAB op de HISWA is het eenpersoons testmodel te zien.
Q-concepts
Q-concepts komt met de Skeiron, een Nederlandse airborne windturbine die 10kW elektriciteit op kan wekken. De turbine werkt automatisch, is licht, oersterk en presteert financieel, technisch en op het gebied van materiaalverbruik vier tot tien keer beter dan klassieke kleine windturbines. Dit houdt de kosten laag en maakt de inzetbaarheid groot. Naast het leveren van elektriciteit, draagt de vleugel op schepen ook bij aan de voortstuwing. Skeiron wordt in 2017 op de markt gebracht, maar is volgende maand al te zien in het InnovationLAB.
Ook werkt Q-concepts aan een draagvleugel zeilboot. Deze boot zal het hydrofoilen, het zogenaamde ‘vliegen’ over water, bereikbaar maken voor een brede zeilergroep. In het InnovationLAB wordt het pre-productie model van dit nieuwe vaartuig getoond.
TU Delft
De TU Delft toont dit jaar in het InnovationLAB verschillende innovatieve projecten. De op HISWA 2015 aanwezige WASUB V, een door de mens aangedreven onderzeeër, heeft op de International Submarine Races in de VS het wereldsnelheidsrecord voor mens aangedreven onderzeeërs aangescherpt. Voor de European International Submarine Races in Engeland dit jaar zet het WASUB VI team vol in op innovaties op het gebied van wendbaarheid en stabiliteit, met aanpassingen aan de binnen- en buitenkant van de boot. Denk hierbij aan nieuwe constructietechnieken, optimalisatie van de vinnen en de implementatie van een autopilot.
Het Solar Boat Team komt terug met een volledig door zonne-energie aangedreven draagvleugelboot, die in juni een gooi gaat doen naar de winst op het wereldkampioenschap. Zo is de boot voorzien van een nieuwe romp, strut- en draagvleugelontwerp, zelf ontwikkelde elektronische componenten en betere zonnecellen dan die nu op de markt beschikbaar zijn.
Ook het project RISE is aanwezig, een 4-persoons roeiboot op hydrofoils. Dit jaar wordt deze roeiboot gebruikt om de ontwikkelingen naar een nieuwe 1-persoons roeiboot (skiff) te tonen.
De bezoeker kan op de HISWA zelf ervaren hoe het is om de Solar Boat te besturen, plaatsnemen in de WASUB VI en met ergometers het verschil tussen roeien met en zonder hydrofoils vergelijken.
Deze en verschillende andere innovatieve projecten zijn te bezichtigen in het InnovationLAB (Hal 7).
HISWA Product van het Jaar Verkiezing
Zoals ieder jaar vindt ook op HISWA 2016 de ‘HISWA Product van het Jaar’-verkiezing plaats. Een onafhankelijke jury heeft alle inzendingen beoordeeld op criteria als onderscheidend karakter, prijsniveau, innovatie en de toepasbaarheid van de producten. Daarnaast moet het product al op de markt verkrijgbaar zijn. De volgende zes producten hebben een nominatie mogen ontvangen:
· VolansCOASTAL (Volans Rowing & Sailing)
Een innovatieve roeiboot voor actief plezier op de golven. Stabiel, sterk, licht, zelflozend, veilig, makkelijk te hanteren en snel gebruiksklaar.
· Spinlock Lume-On (Vrolijk Watersport)
Door water geactiveerde LED-lichten die de opgeblazen long van een reddingsvest verlichten, voor verbeterde zichtbaarheid en redding mogelijkheden.
· Torqeedo Cruise 2.0 FP en 4.0 FP (De Stille Boot)
Podmotoren van 2 & 4 kW. Geschikt voor boten tot 2 respectievelijk 4 ton waterverplaatsing.
· Quantum ™ Wireless CHIRP radar (Raymarine Benelux)
Een ultramoderne solid-state radar met goede prestaties op korte én lange afstand. Kan via WiFi gekoppeld worden aan Raymarine Multifunctie displays.
· IRig (Boardguru)
Het eerste opblaasbare windsurf tuigage ter wereld
· Load Bearing Collar – Manchet (Rosch Marine)
Manchetten ter ondersteuning van kogelkranen. Voor veiligheid in kwetsbare situaties. Kan bij assemblage van de manchet een statische kracht van 227kg over 30 sec weerstaan.
Meer informatie over de genomineerde- en andere nieuwe producten is te vinden op www.hiswarai.nl/innovaties/nieuwe-producten. Alle genomineerde producten worden gepresenteerd in het HISWA InnovationLAB. De winnaar wordt tijdens de opening van HISWA 2016 op woensdag 16 maart bekendgemaakt in RAI Amsterdam.