Op 1 en 4 maart 2016 geeft maritiem historicus en scheepsarcheoloog Arent Vos van RCE Maritiem Depot een lezing op de Bataviawerf over de stranding en wrakvorming van VOC-schip de Batavia aan de hand van het originele ooggetuigenverslag uit 1629.
Foto: Batavia werf
Het tragische verhaal van de ondergang van VOC-schip de Batavia die tijdens haar eerste reis schipbreuk leed bij Australie, is mede door de muiterij aan boord en de moordpartijen onder de eigen bemanning op de eilanden waar een deel van de opvarenden zich in veiligheid waande, berucht en beroemd.
De meeste informatie die er is over de stranding van de Batavia en de gruwelijke gebeurtenissen die daarop volgden, is afkomstig uit het officiële verslag van commandeur Francisco Pelsaert. Dit handgeschreven verslag is in december 1629 verscheept naar Patria en tot op de dag van vandaag bewaard gebleven in het Nationaal Archief te Den Haag.
Veel ruimte in het document is besteed aan de onderzoeksverhoren rondom de beruchte muiterij en de moordpartijen onder de bemanning, inclusief de straffen die daarna werden opgelegd. Echter is in datzelfde verslag ook het interessante verhaal te vinden over de eigenlijke stranding, met details over hoe het schip door de heftige branding uit elkaar werd geslagen en de snelheid waarmee dat ging, alsmede de pogingen die men deed om het schip, de opvarenden en “het gelt ende de kostelijcxte waeren” nog te redden.
Meer informatie over de lezing kunt u vinden op: www.bataviawerf.nl