Snel de boot verkopen tegen het hoogste bod, dat is waar de veilingconcepten de bootverkoper bij proberen te helpen. Afgelopen jaren betraden diverse concepten de botenmarkt. Met succes, zeggen de grondleggers, want een groot deel van de boten vindt inderdaad snel een nieuwe eigenaar. Maar hoe werken deze veilingen? BootAanBoot.nl neemt drie partijen onder de loep: Bootveiling.com, BVA Nautic en het recent gestarte SchipVeiling.
Bootveiling.com
Bootveiling is opgericht in 2005 en heeft als enige veilinghuis in Nederland en België al meer dan 10 jaar ervaring in de organisatie van vrijwillige online veilingen, online inschrijvingen en openbare inschrijvingen (20 jaar). Bootveiling begeleidt zowel verkopers als kopers op een persoonlijke wijze bij de verkoop of aanschaf van een boot. Deze veilingsite biedt de boten te koop aan bij zo’n 80.000 geïnteresseerden. Daarbij maakt de website onderscheid in algemene, unieke en themaveilingen voor specifieke bootsoorten. Het gaat altijd om vrijwillige bootveilingen, deze site is daarmee in tegenstelling tot verschillende andere veilingconcepten geen faillissementsveilinghuis. Bootveiling richt zich op zowel particuliere bootverkopers als op zakelijke inbrengers. Deze laatste groep heeft ook de mogelijkheid om exclusief Bootveiling agent te worden en daarmee een veilingcommissie te verdienen. De veilingen zijn doorgaans per opbod. Binnen 21 dagen weet de bootkoper precies wat 80.000 potentiële bieders voor de boot willen bieden. Daarna heeft de eigenaar drie dagen de tijd om zelf te besluiten of deze het hoogste bod wel of niet wil accepteren, de zogenaamde gunningsperiode. Het bod is onvoorwaardelijk en de eigenaar ontvangt na de koop de totale verkoopsom binnen zeven dagen. De eigenaar betaalt hiervoor geen verkoopcommissie. De bieder die aan het einde van de biedingsperiode de hoogste bieding heeft gedaan, is verplicht het vaartuig van de aanbieder te kopen voor de in die bieding geboden prijs. Daarbij betaalt de bootkoper ook veilingskosten. Bootveiling is Register Veilinghouder Schepen & Pleziervaartuigen (Federatie van Taxateurs, Makelaars en Veilinghouders in Roerende Zaken) en heeft sinds 2005 zijn ruim 2.000 boten geveild. Gemiddeld 89 % (2010-2014) van de boten werd volgens de organisatie binnen twee of drie weken ook daadwerkelijk verkocht.
Meer informatie is te vinden op Bootveiling.com
BVA Nautic
De bekende site voor online executieveilingen BVA Auctions kent ook een nautische afdeling. De schepen worden veelal geveild in opdracht van de bank en of curatoren en staan onder toezicht van de notaris. De veilingen zijn openbaar. Bieden is eenvoudig, maar voordat een potentiële bootkoper kan bieden moet deze eerst een account aanmaken op de website en legalisatie regelen via de notaris. Het is niet mogelijk uw bod ongedaan te maken. Een eenmaal geplaatst bod is dan ook bindend. Alle veilingen van BVA-Nautic verlopen onder toezicht van platformnotaris Nysingh advocaten-notarissen. De site verdient haar geld aan de koperszijde, de koper is namelijk aan BVA veilingkosten verschuldigd. Het overgrote deel van de veilingen is toegankelijk voor particuliere verkopers. Daarnaast organiseert de site ook zakelijke veilingen waaraan alleen zakelijke bieders mogen deelnemen.
Meer informatie is te vinden op www.bva-nautic.com
SchipVeiling.nl
SchipVeiling.nl is de jongste veilingsite uit dit rijtje. In samenwerking met de jachtmakelaars en het grootste veilinghuis van Europa, BVA Auctions, wordt het schip binnen een maand verkocht tegen het hoogste bod. De site wordt gepresenteerd als nieuwe verkooptool voor jachtmakelaars met schepen die (te) lang te koop staan, opdrachtgevers die snel van hun schip en vaste kosten af willen en voor schepen die voor de jachtmakelaar niet geschikt zijn om zelf in de verkoop te nemen. De makelaar blijft in het hele traject actief betrokken en verzorgt ook (een deel van) de marketing. BVA Auctions biedt het veilingsplatform met notaristoezicht en is verantwoordelijk voor een veilig betalingsverkeer. Deze site benadert de bootverkopers dus via de jachtmakelaar, al is er ook een budget variant waarbij de jachtmakelaar buiten beeld blijft. De kosten voor de veiling worden gedragen door de koper en de verkoper. Ook deze site werkt met veilingen onder gunning. De veilingen zijn per opbod (van laag naar hoog). Na de succesvolle introductie op de HISWA te Water 2015 heeft SchipVeiling inmiddels een mooie trackrecord opgebouwd met het, op vrijwillige basis, online veilen van plezierjachten. Ruim 85% van de geveilde schepen is verkocht.
Meer informatie is te vinden op www.schipveiling.nl