Het Romeinse binnenvaartschip De Meern I arriveert woensdag 11 maart in Leidsche Rijn bij Utrecht. Het schip uit 150 na Christus is de afgelopen twaalf jaar geconserveerd door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) in Lelystad.
Foto’s: Gemeente Utrecht
Castellum Hoge Woerd
Op 11 maart wordt het schip uit de tweede eeuw na Christus op een dieplader heel voorzichtig door Leidsche Rijn gereden en in het paviljoen van het Castellum Hoge Woerd geplaatst. Pas daarna kan het gebouw worden dichtgemaakt. Als cultuurpark Castellum na de zomer open gaat, is het een levendige plek met naast het museum ook een theater, horeca en stadsboerderij.
Per toeval ontdekt
De Meern 1 is in 1997 per toeval ontdekt en na jaren van voorbereiding in 2003 opgegraven en geborgen. Het schip zorgde toen al voor een sensatie: dertigduizend belangstellenden kwamen de resten bekijken kort nadat ze waren blootgelegd. De Meern 1 is in 2003 naar Lelystad gebracht, en in het maritiem depot van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) geconserveerd. Het water in het hout is daarbij geleidelijk vervangen door Polyethyleenglycol, een kunstwas die op kaarsvet lijkt. Ruim tien jaar lang heeft het schip in een speciaal daarvoor ontworpen conserveringsbassin gelegen. Ook voor de onderzoekers van de RCE is dit een uniek conserveringsproject.
De Meern I
Het 25 meter lange schip wijkt af van de meeste Romeinse vrachtschepen die zijn gevonden. Zo is het opvallend smal en heeft het een fraai omhoog lopende achtersteven waardoor het uiterst wendbaar was. En De Meern 1 had een kajuit, met een keukentje en een klein slaapvertrek. In dat laatste zijn meubels, gereedschappen en persoonlijke eigendommen van de opvarenden teruggevonden. Daaruit blijkt dat het schip met alles erop en eraan als gevolg van een ongeluk is vergaan.
Het schip en de vondsten die erin zijn gedaan worden het pronkstuk in de permanente tentoonstelling in het paviljoen van Castellum Hoge Woerd. Zo kan de bezoeker een veel beter beeld krijgen van het leven aan boord van dit soort schepen uit de Romeinse tijd. De Meern 1 wordt hierbij op een rivier van glas geplaatst.
Meer informatie is te vinden op www.utrecht.nl