Soms ontstaan bij de onderhandelingen of bij de uitvoering van de overeenkomst problemen. De betrokken partijen dienen aanvullende actie te ondernemen. Een geschil, wat nu?
Tekst: Robbert Tettelaar, EMCI
Dit artikel verscheen eerder in YachtFocus Magazine nummer 77
Uitgangspunten
Gelijk hebben is vaak iets anders dan gelijk krijgen. Heeft u eigenlijk wel gelijk? En zo ja, wat levert uw gelijk u eigenlijk op? Als een probleem ontstaat is het van belang snel een inventarisatie te maken van wensen, uitgangspunten, mogelijkheden, kansen en alle andere zaken die van belang zijn. Het helpt om dat niet alleen te doen; doe dat samen met een vertrouwd iemand die zowel uw persoonlijke overwegingen en emoties alsmede de inhoudelijke aspecten kan beoordelen. Kies voor een conflictoplossingsrichting die u past en die u helpt het einddoel te behalen. Voorkom een 2e teleurstelling, verlies van tijd en energie en onnodige hoge kosten.
Goed gesprek (bemiddeling)
Een goed aanvullend gesprek is veelal verhelderend. Maak onderscheid tussen inhoud, personen en emotie en haal deze aspecten uit elkaar. Benoem nog eens waar het echt over gaat en wat echt belangrijk is. Vaak is de zaak niet zo zwart-wit. Deze oplossing is snel, heeft minimale kosten en kan in eigen beheer worden uitgevoerd.
Arbitrage
Benoem een arbiter of een arbitrage commissie. Arbitrage heeft in Nederland een wettelijk kader. Veelal doet de arbiter of de commissie bindend uitspraak. Arbitrage richt zich op de inhoud en op de beoordeling van de juistheid van de feiten en argumenten. Arbitrage kan geruime tijd duren, kent een fors kostenplaatje en sluit zelfwerkzaamheid van de partijen uit. Zowel makelaars als experts treden op als arbiters.
Mediation
Bij mediation gaan de partijen onder leiding van een onafhankelijke onderhandelingsdeskundige, de mediator, aan de slag om zelf een redelijke, billijke en uitvoerbare oplossing tot stand te brengen. Mediation kent een korte doorlooptijd, lage kosten en is effectief. Immers, partijen staan samen aan de basis van de zelfgekozen uitvoerbare oplossing. Er is een ruime keuze in maritieme mediators. Ook makelaars en experts treden op als mediator.
Geschillencommissie waterrecreatie
Indien een bedrijf is geregistreerd bij de geschillencommissie waterrecreatie kunnen geschillen met een financieel belang tot € 14.000,- worden voorgelegd. De commissie werkt op basis van
arbitrage en doet bindend uitspraak.
Naar de rechter
Iedere zaak kan worden voorgelegd aan de rechter. De rechter beoordeelt uitsluitend op basis van juridische argumenten. De rechter doet uitspraak, partijen verkrijgen een vonnis waarvan de uitvoering via de deurwaarder kan worden afgedwongen. Rechtspraak kan geruime tijd duren, kent aanzienlijke kosten en sluit zelfwerkzaamheid van partijen uit.
Klacht- en tuchtrecht
Iedere EMCI gecertificeerde makelaar, expert, havenmeester en mediator heeft te maken met gedragsregels en valt onder het EMCI klacht- en tuchtrecht. Het tuchtrecht heeft tot doel tot een uitspraak over het handelen / het optreden van de certificaathouder te komen. Klachtrecht leidt tot een uitspraak en kan een sanctie tot gevolg hebben. De meest verstrekkende sanctie is de permanente ontneming van het certificaat van vakbekwaamheid (bij personen) of het certificaat van goedkeuring (bij bedrijven en organisaties). Tuchtrecht kent geen mogelijkheid tot het opleggen van schadevergoeding en andere compenserende maatregelen tenzij partijen dit vrijwillig bij de behandeling van de zaak overeenkomen.
Beroeps- en bedrijfsaansprakelijkheid
Ga na of de partij waarmee het geschil is ontstaan beschikt over een beroeps- en bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Deze verzekering biedt mogelijkheden tot het verhalen van eventuele
schade. Iedere EMCI certificaathouder is verplicht deze verzekering te hebben.
Rechtsbijstandverzekering
Een geschil kost altijd geld. Vaak meer geld dan u op dat moment uitkomt. Via een rechtsbijstandverzekering verzekert u zich van advies en indien noodzakelijk ook procedurele bijstand. De kosten van advocaten en mediators vallen veelal binnen de polisvoorwaarden van de rechtsbijstand.